Zeynep Aktaş: Faiz oranlarının düşmesiyle altın cazibesini artıracak

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Altın, Fed faiz beklentileri ve küresel belirsizliklerin etkisiyle yükselişini sürdürüyor; ons başına 2.508 dolara çıkarak güvenli liman arayışını güçlendiriyor. Alamayanlar altın fonlarına yönelmeye başladı

Son haftalarda değerli metaller piyasasında altın, çalkantılı dönemlerin güvenli limanı olarak yükselişe geçti. Artan jeopolitik riskle birlikte yatırımcılar bir kez daha altına yöneldi. Geçtiğimiz hafta ons başına en düşük 2.370 dolardan işlem gören altın, bu hafta yüzde 2 değer kazandı. Altının onsu 2.508 dolara çıktı. İç piyasada da altın rekor düzeyi gördü. Gram altının fiyatı 2 bin 721 liraya çıkarak tüm zamanların en yükseğine çıktı. Hareketlilik, yatırımcıların güvenli liman arayışının bir yansıması olarak dikkat çekiyor.

Altın fiyatlarındaki bu artışın arkasında yatan ana etkenlerden biri, ABD Merkez Bankası (Fed)’in faiz politikalarına yönelik beklentiler. Yatırımcılar, Fed’in faiz oranlarını ne kadar indireceğine dair ipuçları ararken, altın bu belirsizlik ortamında değer kazanmaya devam ediyor. Faiz oranlarının düşmeye başlaması altının cazibesini artıracak.

Fed’in olası faiz indirimlerinin geniş çaplı olup olmayacağı, altın fiyatlarını belirleyen temel unsurlardan biri haline geldi. Faizlerin düşmesi durumunda, yatırımcıların altına olan talebi daha da artabilir. Bu da, altın fiyatlarının yukarı yönlü seyrini sürdüreceğine işaret ediyor.

Zeynep Aktaş’ın yazısı