Şempanzeler de insanlar gibi konuşuyor, birbirinin sözünü kesiyor

Bilim insanları, şempanzelerin insanlar gibi sırayla konuştuğunu, iletişim kurarken jest ve mimiklerini kullandığını keşfetti.

TRT Haber‘in BBC’den aktardığı habere göre ‘Current Biology’ dergisinde yayınlanan çalışmada, binlerce şempanzenin iletişim kurma biçimlerini inceleyen araştırmacılar, bu hayvanların konuşma sürelerinin insanlarınkine benzediğini saptadı.

Uganda ve Tanzanya’da beş yaban şempanze topluluğu gözlemlendi. 250’den fazla bireyden 8 binden fazla jest kaydedildi. Jestler, şempanzelerin çatışmadan kaçınmasını ve koordine olmasını da sağlıyor.

Şempanzelerin kendi aralarında bilgi alışverişi yaparken hızlı dönüşler aldığı ve bazen birbirinin iletişimini kestiği görüldü.

Şempanzeler sevdiklerinin yaralarını üzerine ‘böcek basarak’ tedavi ediyormuş

Hayvanat bahçesinde yalnız kalan şempanzeler Zoom görüşmesi yapıyor: İzlerken kuruyemiş atıştırıyorlar

Şempanzeler de insanlar gibi yaşlanıyor: Huzur arıyor, karşılığını alabildiği arkadaşlıklar kuruyor

Maymunlar tıpkı insanlar gibi selamlaşıp vedalaşıyor: Kafa bile tokuşturuyorlar

Şempanzeler de ‘alkol düşkünü’ çıktı