“Meliha sevgili yavrum,
… Burada mektup beklemek şarktaki mektup beklemeye benzemiyor. Başka bir şey. Mektubunu öptüm başıma koydum, sonra kemâl-i itina ile açtım. Evvela süratle okudum, sonra yavaş yavaş okudum. Sonra jipe binerek alay karargâhına geldim.”
Bu sözler, 1951-52 arasında Kore Savaşı’na katılan Albay Nuri Pamir’e ait… Pamir 5 Haziran 1952’de öldürülene kadar, eşi Meliha’yla birbirlerine 100’den fazla mektup yazdılar. Albay, Türk Silahlı Kuvvetleri Tugay Komutan Yardımcısı olarak ‘Küçük Kartal’ kod adıyla Kore’de 316 gün boyunca bir günlük de tuttu…
Öldüğü gün yazdığı mektup sayesinde…
O dönemin saf aşkını ve Kore’de savaş günlerini anlatan o mektuplar, tam 60 yıl boyu bir sandıkta kapalı kaldı… Ta ki Meliha Hanım’ın eşinin hayatını kaybettiği gün yazdığı ancak hiç göndermediği mektup kapalı bir zarfta, şans eseri ortaya çıkana kadar…
Şimdi, Osmanlıca harflerle yazılmış o günlük ve mektuplar, Nuri Pamir’in kızı Puna Pamir ve tarihçi Erhan Çifci’nin tamamlayıcı yazılarıyla birlikte bir kitaba dönüştürüldü. Nuri Pamir’le Kore Savaşı’na katılan gazeteci-yazar Refik Erduran da kitabın ön sözünü yazdı.
Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan ‘316 Gün ‘Küçük Kartal’ın Kore Günlüğü’ isimli kitap, Kore savaşına dair duyulmamış bilgilerin yanı sıra eşine aşık, şefkat dolu bir askerin hayatını anlatıyor.
316 Gün “Küçük Kartal”ın Kore Günlüğü
Hazırlayanlar: Puna Pamir – Erhan Çifci
322 Sayfa, 29 TL
Yapı Kredi Yayınları