Avustralyalı ekonomi uzmanlarının yürüttüğü bir araştırma, 40 yaşın üzerindeki çalışanların, en iyi performanslarını haftada üç gün çalıştıklarında gösterdiklerini ortaya koydu.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Melbourne’deki Uygulamalı Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün yaptığı araştırma için 40 yaşın üzerindeki 3 bin erkek ve 3 bin 500 kadının çalışma alışkanlıkları incelendi. Sonuçlara göre yarı zamanlı çalışmak beyni canlandırıyor, stres ve yorgunluktan uzak tutuyor.
Uzmanlar insan ömrü uzadığından dolayı emeklilik yaşının ileri alındığı ülkelerin bu gerçeği dikkate alması gerektiğini düşünüyor. Araştırmada deneklerden bazı kelimeleri yüksek sesle söylemeleri, bir numara listesini geriye doğru okumaları ve baskı altındayken harflerle sayıları birleştirmeleri istendi. En iyi skor haftada 25 saatin altında çalışanlara aitti.
60 saatten fazla çalışmak, bilişsel faaliyetleri geriletiyor
Araştırma raporunda “Çalışmak beyin faaliyetlerini canlandırırken, uzun çalışma saatleri ve belli işler yorgunluğa, strese yol açıyor. Bu durum da bilişsel fonksiyonların yitirilmesine neden oluyor” dendi.
Ekonomi Profesörü Colin McKensie uzun saatler çalışmanın beyin faaliyetlerine ‘hiç çalışmamaktan daha fazla’ zarar verdiğini söyledi. Nitekim çalışma haftada 60 saatten fazla çalışanların bilişsel yeteneklerinin, hiç çalışmayanlardan daha düşük olduğunu ortaya koydu.
Lancaster Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Profesörü Geraint Johns ise bilişsel yeteneklerin haftada 35 saate kadar ciddi bir düşüş sergilemediğini, asıl düşüşün 40 saatin ötesinde başladığını belirtti.