NUR BANU KOCAASLAN
Yalova’da 158 ağacın kesilmesi kararını ‘canı yanarak, içi acıyarak da olsa’ almak zorunda kaldığını, Karayolları Genel Müdürlüğü ve iktidardan baskı gördüğünü savunan CHP’li Belediye Başkanı Vefa Salman’ın, bu kıyımdan önce kentte başka bir ağaç kıyımına daha davetiye çıkardığı anlaşıldı.
Yalova’da yapılacak köprülü kavşak projesi için Tonami Meydanı’ndaki 158 ağacın AKP’li belediyelerin uygulamalarını hatırlatan biçimde belediye işçilerince kesilmesi, hem yurttaşlar hem de CHP’nin kendisi tarafından sert biçimde eleştirilmişti.
Başkan Salman ise “Elbetteki ağaçların kesilmesinden dolayı son derece üzgünüm. Bu çok zor bir karardı ve bu kararı almak çok kolay olmadı. Canım yanarak da olsa, içim acıyarak da olsa bu kararı almak zorunda kaldım” demişti.
50 ağaç tehlikede
Ancak Yalova Belediyesi’nin bu olaydan çok kısa süre önce benzer bir uygulamaya daha imza attığının ortaya çıkması, Salman’ın ‘duyarlılıkları’ konusunda bir kez daha şüphe yarattı.
Belediye İl Meclisi’nin 14 Kasım’da aldığı bu karara göre, Halk Eğitim Müdürlüğü’nün 40 yaşın üzerinde yaklaşık 50 çam ağacının bulunduğu bir koruyu da barındıran arazisi, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’yla takas edildi. Ticaret Odası, mevcut hizmet binasını belediyeye vererek, Halk Eğitim Merkezi’nin bulunduğu arazide yeni bir hizmet binası yapacak.

Belediye Meclisi’nden geçen takas kararı
Yerel basına konuşan Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan, takas kararını doğrulayarak, küçük bir koru özelliğindeki bahçedeki ağaçları hizmet binası için başka bir alana taşıyacaklarını öne sürdü.
Ticaret odası yetkilileri cevap vermedi
Becan, “Bedeli ne olursa olsun sökülebilir, taşınabilir tek bir ağaç dahi olsa yurt dışından firmalarla anlaşma yapıp bu ağaçların sökülmesini sağlayacağız. Bunun maliyeti, bedeli ne olursa olsun bunu yapacağız. Üstelik, ağaç sökümünü düzenleyeceğimiz bir etkinlikle halkın halkın katılımıyla bu ağaçları başka bir alana söküp taşıyacağız” dedi.
Diken’in ulaştığı ticaret odası yetkilileriyse, açıklama yapmaktan çekindi ve sorularımızı cevaplamadı.
‘Kimvurduya gider’

Bahsi geçen koruyu Yalova Platformu gündeme getirdi.
Öte yandan, Yalovalılar için ağaçların taşınması yeterli değil. Zira deprem bölgesi olan şehirlerinde bu alanın halkın kullanımına bırakılmasını, hatta afet toplanma alanı olarak kullanılmasını istiyorlar.
Diken’e konuşan Yalova Platformu’ndan avukat İrem Tünay ile Yalova Platformu’ndan avukat Zeki Öçal, Yalova’da benzeri yeşil alanların yapılaşmaya açılmasıyla zaten halka açık alanların azaldığını söyledi. Avukatlar, bu küçük korunun öneminin şehirde hayati öneme sahip olduğunu belirtti.
Avukat Tünay, durumun farkına kısa süre önce vardıklarını, odanın yaptığı açıklamayı da ‘samimiyetsiz‘ diye niteleyip yetersiz bulduklarını söyledi.
Yapılan takasla korudaki ağaçların kesilen diğer 158 ağaç gibi ‘kimvurduya gideceğini’ belirten Tünay, “Bizim için ağaçların taşınması yeterli değil, zaten gerçekte ne yapacakları da belli değil. Yaşadıklarımızdan sonra verilen bu sözlere inanmıyoruz. Bizim talebimiz bu alanın imarının değiştirilerek halka bırakılması ve deprem toplanma alanı olarak belirlenmesi” dedi.
‘En vasat zeka bile yapmaz’

Yalovalılar dün bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Avukat Öçal, belediyenin bu kararına anlam veremediklerini söyleyip sert bir dille eleştirdi: “En vasat zeka bile Yalova’daki olaylardan sonra böyle saçmalıklara girişmez.”
Durumu dün bir eylem yaparak protesto eden Yalova Platformu’ysa şu açıklamayı yaptı: “Dörtyol bölgesindeki ağaçların toplu kıyımını “kamu menfaati” gibi aşırı zorlama ve gerçek dışı bir mazeret ile savunmaya çalışanların bu kez bu ağaçları yok etmek için ne gibi bir mazeret uyduracaklarını merak ediyoruz. Ancak bu kez biz çok açık bir şekilde ifade ediyoruz ki, bu alanın ve bu ağaçların olduğu gibi korunmasında tartışmasız bir şekilde kamu menfaati vardır.”