1,3 milyar liralık hayali işlem geliri: 33 kişi tutuklandı

İstanbul’da yabancı banka kartlarını pos cihazlarında hayali işlem için kullanarak en az 1 milyar 300 milyon lira gelir elde eden 33 kişi tutuklandı.

Fotoğraf: AA

İstanbul başsavcılığı Fatih ilçesindeki Laleli’de bir şirket ve şahıslara aşağıdaki suçlamalarla soruşturma başlattı:

  • Terörizmin finansmanının önlenmesi,
  • Suç işlemek amacıyla örgüt kurma
  • Tefecilik
  • Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama
  • 6493 Sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’un 28’inci maddesine muhalefet

MASAK ve BDDK raporlarıyla gizli tanık ifadeleri ve delillere göre 60 kişinin başta Libya olmak üzere bazı ülkelerle para alışverişlerini çeşitli ödeme sistemleri aracılığıyla şirketleri üzerinden tekellerine aldığı tespit edildi.

Yasadışı temin ettikleri yabancı banka kartlarını pos cihazlarında hayali işlem karşılığında kullanan şüphelilerin 47 milyar liradan fazla işlem hacmine ulaştığı belirlendi.

Şüpheliler bu işlemlerden alınan komisyonlardan toplam 1 milyar 300 milyon lira suç geliri elde etmiş.

Soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilen 60 şüpheliden 48’i yakalandı. Şunlara el konuldu:

  • 255 taşınmaz
  • 60 araç
  • 24 şirket ortaklık payı 
  • Banka hesapları 
  • Kripto varlıkları

Sağlık kontrolünden geçirilen 48 şüpheli Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.

Savcılık, ifadesini aldığı 48 kişiden 33’ünü tutuklama, 15’ini adli kontrol talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderdi.

Hakimlik, 33 şüphelinin tutuklanmasına, 15 şüphelinin adli kontrolle serbest bırakılmasına karar verdi.

İstanbul’da 1,3 milyar liralık hayali işlem geliri: 60 gözaltı kararı