Akademisyenlerin yüzde 45’i çalışma şartlarından memnun değil; yüzde 84’ü yurt dışında başka bir üniversitede çalışmak istiyor.
Öğretim Elemanları Derneği’nin (ÖGEDER) ‘Akademisyenlik Tanım Anketi‘ adlı anketine katılan çeşitli kademelerden 1987 akademisyen çalışma şartlarından ve düşük maaşlarından yakınırken, yüzde 61’i ileride çocuklarının akademisyen olmasını istemediğini söyledi.
Araştırmanın başlıca tespitleri şöyle:
100 kişiden sadece 1’i maaşından memnun
– Yüzde 56’lık kesim akademik olarak yaptığı çalışmalardan ‘kısmen’ memnun; yüzde 19’u da hiç memnun değil.
– Akademisyenlerin yüzde 88’i maaşlarından memnun değil, sadece yüzde 1’lik kesim maaşından memnun.

– Yüzde 45’lik kesim akademik çalışmalarında üniversiteden destek görmediğini belirtiyor. Destek gördüğünü söyleyenlerin oranıysa sadece yüzde 11.
– Yurtdışında başka üniversitelerde çalışmak isteyenlerin oranı yüzde 84. Bu grubun yarısı bir ila üç yıl arasında çalışmak istediğini söylüyor. Dört ila altı yıl arasında çalışmak isteyenler yüzde 20, altı ila 10 yıl arasında çalışmak isteyenler yüzde 10, 10-30 yıl arasında çalışmak isteyenler ise yüzde 20.
Yüzde 37 ‘Mobbing var’ diyor
– Yüzde 45’lik kesim çalışma şartlarından memnun değil, yüzde 43’ü ise kısmen memnun. Memnun olanların oranı sadece yüzde 12.
– Yüzde 37’lik kesim mobbinge uğradığını söylerken yüzde 28’i bu soruya ‘kısmen’ yanıtını veriyor. Yüzde 35 ise mobbingle hiç karşılaşmadığını söylüyor.
– Başka bir kuruma geçmek isteyenlerin oranı yüzde 59.