Bu hızla gidilirse başımıza gökten HES düşecek!

 

Erzurum’daki Ayvalı Barajı Hidroelektrik Santral (HES) inşaatının bölgede yol açtığı çölleşme etkisi tartışılırken, Türkiye’de sadece son iki yılda tam 315 HES inşa edildiği ve son 10 günde 55 yeni santral için ‘acele kamulaştırma’ kararı alındığı ortaya çıktı. Yani hükümet, bir günde ortalama 5,5 acele kamulaştırma kararı çıkardı.

Çeşme, Soma, Artvin, Ordu…

Taraf gazetesinden Adnan Keskin’in haberine göre, Bakanlar Kurulu sadece son 10 günde tam 55 farklı noktada ‘acele kamulaştırma‘ kararı çıkardı. Resmî Gazete’de de yayımlanan kararların çoğunluğu, Çeşme’den Artvin’e, Siirt’ten Ordu’ya Soma’dan Malatya’ya, Ardahan’dan Hatay’a kadar birçok noktada HES ve Rüzgâr Enerjisi Santralleri (RES) yapımı için alındı.

Resmi gazete kararla doldu taştı

erzurum
Erzurum’un Olur ilçesindeki Oltu Çayı üzerinde yapılan Ayvalı Barajı HES inşaatı bölgeyi adeta çöle döndürdü.

Bu kararlar, hükümetin bir günde ortalama 5,5 acele kamulaştırma kararına imza attığı anlamına geliyor. Zira Bakanlar Kurulu 22 Mayıs’ta yedi acele kamulaştırma kararı verdi; 23 Mayıs tarihli Resmî Gazete’de de 12 ayrı acele kamulaştırma kararı yayımlandı; aynı gün yayımlanan mükerrer Resmî Gazete’de de ek olarak 21 acele kamulaştırma kararına daha yer verildi.

 

24 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de bu kez 10 ayrı ildeki HES veya RES’ler için acele kamulaştırma kararları yer aldı. 31 Mayıs’ta da Resmi Gazete’de altı ayrı acele kamulaştırma kararı daha ilan edildi.

ÇED raporu Eroğlu’nu yalanladı

Bölge, HES inşaatı başlamadan önce böyleydi. (Fotoğraflar: DHA)
Bölge, HES inşaatı başlamadan önce böyleydi. (Fotoğraflar: DHA)

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ysa HDP’li Ayla Akat Ata’nın yazılı soru önergesine yanıtında, ‘2012-2014 arasında 315 adet HES projesinin tamamlanıp işletmeye alındığını‘ açıkladı. Eroğlu bu projelerle ‘hem ekolojik dengenin korunması ve sürdürülebilmesinin, hem de enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasının hedeflendiğini‘ savunsa da, Ayvalı HES Enerji İletim Hattı (EİH) için hazırlanan ÇED raporu ekolojinin pek de dikkate alınmadığını ortaya koydu.

‘Cennet’ için ekoloji alarmı dikkate alınmamış

Hürriyet’in haberine göre raporda şu bulgular yer aldı:

* 649 bin metrekarelik alanın projeden etkilenecek;

* 81 direğin dikileceği alanlardaki ağaçların tamamı kesilecek.

* Raporda “İşletme aşamasında en önemli etki görsel etki olacaktır” uyarısının yanı sıra özellikle ‘ekoloji alarmı’ verilmiş:

“Fauna türleri ise özellikle zarar görecek türler olmayıp inşaat aşamasında ortamdaki gürültü ve hareketlilikten dolayı bulundukları habitatları terk ederek çevredeki daha uygun alternatif yaşam alanlarına çekileceklerdir. Ayrıca kuş popülasyonunun korunması amacıyla enerji iletim hattının üzerinde TEİAŞ’ın Direk Montaj Şartnamesi gereği kuşkonmazlar, ikaz küreleri bulundurulacaktır.”

HES’ten önce… HES’ten sonra

‘Köylüler kardeş, HES’çiler kalleş’ sloganına 13,5 yıl hapis istendi

Bulgaristan’da çiçek koparmak yasak, Türkiye’de termik santral dikiliyor