Soma’da 301 madenciye mezar olan ocakta, faciadan iki ay önce yaptıkları denetlemede ‘kusur bulamayan’ 12 müfettiş ve İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Kasım Özer hakkında, meslektaşlarının hazırladığı ön inceleme raporu sonucunda soruşturma izni verilmediği anlaşıldı.
Oysa faciaya ilişkin ikinci bilirkişi raporunda ‘gerekli denetimleri yapmadıkları için’ asli kusurlu bulunan yetkililer arasında söz konusu müfettişler de yer almıştı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de başından beri ısrarla, söz konusu müfettişler için soruşturma izni vermemekte diretmişti.
‘Teftiş ve denetimler iş kazaları ve hastalıklarını ortadan kaldırmaz’

radikal.com.tr’den İsmail Saymaz’ın haberine göre Çelik’in de altında imzası bulunan 23 sayfalık raporda, teftiş ve denetimlerin ‘noksansız’ bir iş yerinde bile bir dakika sonrası için garanti veremeyeceği, iş kazaları ve meslek hastalıklarını ortadan kaldırmayacağı savunuldu.
‘Gizlenen hususlar insanüstü bir yetenekle görülemez’
Bakanlığın görevlendirdiği üç iş müfettişinin hazırladığı 15 Ağustos 2014 tarihli ön inceleme raporunda müfettişler gelmeden önce iş yerine haber verildiği ve teftiş güzergahının önceden bilinerek denetime hazırlandığı iddiasına ilişkin, “İş yeri yetkililerinin mevzuata aykırı ve noksan hususlarla ilgili teftişi yanlış yönlendirecek değişiklikler ve tedbirler alıyor olması, müfettişlerin sırf bu nedenle sorumlu oldukları sonucunu doğurmaz” denildi.
Raporda, ocağın mevzuata aykırı ve noksan kısımlarının işyeri sahibi tarafından gizlenmesi durumunda, “Gizlenen hususların insanüstü bir yetenekle müfettişlerce görülmesi gerektiği ileri sürülemez” değerlendirmesine de yer verildi.
‘Anormal bir ölçüm gözlemlemedik’
Faciadan iki ay önce ocakta yaptıkları denetimde ‘kusur bulamayan’ iş başmüfettişleri Emin Gümüş ve Ersin Bulut’un ifadeleri de raporda yer aldı.
İlk gün Merkez Gaz İzleme Merkezi’ni incelediklerini, geriye dönük bir haftalık taramanın ardından bir iki ay gerideki kayıtlara ‘örnekleme’ yöntemiyle baktıklarını belirten iki müfettiş, anormal bir ölçüm gözlemlemediklerini savundu.
Ocak içerisinde bulunan 40 ölçüm sensörünün yolladığı verilerin sistem tarafından kaydedildiğini belirten iki müfettiş, sistemi incelemeden ocağa girmenin kendileri için risk oluşturacağını savundu.
Müfettişler, ocağa inmeden teftiş yaptıkları suçlamasına ise, üç vardiya halinde çalışan 2 bin 948 madenciden her birinin müfettişle karşılaşma ihtimalinin düşük olduğu için işçilerin “Müfettişleri görmedik” demiş olabilecekleri karşılığını verdi.
‘Soma katliamı’ için 2’nci bilirkişi raporu, ‘Hepiniz ordaydınız’ diyor
Bakan Çelik, ‘Vicdanım rahat’ dedi, işçileri eleştirip patronları övdü