• 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • AGORA
  • SANAT
  • GÜNÜN ESERİ

‘Rapor eksikmiş’ ama projeye devam: Akkuyu NGS davaları reddedildi

07/03/2018 18:15

 

DOĞU EROĞLU

@DoguEroglu/ [email protected]

Danıştay, Akkuyu Nükleer Güç Santralı için hazırlanan ÇED Raporu’nda eksiklikler bulunduğunu kabul etmesine karşın santral için verilmiş ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali için açılan 13 ayrı davayı reddetti.

Reklam

Fotoğraf: Greenpeace

Türkiye-Rusya ilişkilerinin en önemli belirleyicilerinden birine dönüşen Akkuyu Nükleer Güç Santralı’na ilişkin açılmış 13 ayrı iptal davasını değerlendiren Danıştay ret kararı verdi. Akkuyu NGS için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararının iptali için açılan davaları görüşen Danıştay, Akkuyu NGS için hazırlanan ÇED Raporu’nun eksik olduğunu kabul etmesine karşın bu eksikliklerin Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na (TAEK) sunulacak bir başka rapora havale etti ve davaları reddetti.

Danıştay’a göre, ÇED Raporundaki eksiklikler bilahare hazırlanacak Ön Güvenlik Analizi Raporu’nda yer alacak. Bu karar Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın bir anlamda, Türkiye’deki çevre, kent ve enerji yatırımlarının çevreye ve toplum sağlığına etkilerini denetleyen Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin dışına çıkarılması anlamına geliyor.

Reklam

Eksiklik raporu ‘sakatlamazmış!’

Danıştay 14. Dairesi’nin, Akkuyu NGS için verilmiş ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali için yurttaşlar ve sivil toplum örgütleri tarafından açılmış 13 dava hakkındaki kararları taraflara tebliğ edildi. Davacıların iptal istemini reddeden Danıştay 14. Dairesi, Akkuyu NGS’ye ait ÇED Raporu’nun eksik olduğunu şu ifadelerle kabul etti: “ÇED raporunda yukarıda özetine yer verildiği üzere bazı eksiklikler tespit edilmiş ise de, bu eksikliklerin raporu sakatlamayacağı ve projenin uygulanmasına engel teşkil etmediği, söz konusu raporda, dava konusu projenin çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin kapsamlı bir şekilde incelendiği, çevreye olabilecek olumsuz etkilerin giderilmesi için gerekli ve yeterli önlemlerin alındığı ve raporun alınması öngörülen önlemlerle birlikte ilgili mevzuata ve bilimsel esaslara göre kabul edilebilir düzeylerde olduğu, görüşüne yer verilmiştir.”

CHP’li Atıcı ‘siyasi irade baskısı’ endişesini belirtmişti

Fotoğraflar: DHA

Danıştay 14. Dairesi’nde 22 Kasım 2017’de görülen duruşmalardan önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Nükleer de birilerini rahatsız ediyor. Rahatsız olsanız da, olmasanız da biz nükleer enerjiyi de yapacağız” ifadelerini kullanmıştı. Duruşmada konuşan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da, “Bu vebale ortak olmayın. Erdoğan’ın ‘Nükleeri yapacağız’ dediği gün Güney Urallar bölgesinde sınırın yüzlerce kat üzerinde radyasyon tespit edildi. Rusya daha önce bir radyoaktif sızıntıyı yurttaşlarından altı gün gizledi. Telafisi mümkün olmayan aksaklık ve eksiklikler varken lütfen siyasi iradeye boyun eğmeyin” sözleriyle siyasi baskıyı işaret etmişti. Oybirliğiyle anılan karardaki eksiklik itirafı da bir anlamda siyasi baskı endişesinin boşa olmadığını ortaya koydu.

Duruşmada uzmanların anlattığı eksiklikler önemsenmedi

TMMOB ve TTB’nin davetiyle, davanın Danıştay’daki duruşmasında uzmanlar dinlenmiş, nükleer atıkların bertarafı ve reaktörlerin sökümüne ilişkin planların ÇED Raporu’nda yer almaması, acil önlem ve müdahale planlarının olmayışı, santralın sağlık etkilerinin incelendiği bölümlerde tiroid hastalıkları, bağışıklık hastalıkları ve doğumsal bozuklukların ele alınmadığı aktarılmıştı.

Uzmanlar Türkiye’nin enerji tüketimi ve gelecek projeksiyonlarının ÇED Raporu’nda yüksek gösterildiğini, Türkiye’nin enerji ihtiyacı bulunmadığını mahkeme heyetine anlatmış, kaza riski bulunan denenmemiş bir reaktör tipi çalıştırılarak üretilecek enerji için fahiş fiyatla Türkiye’nin alım garantisi verdiğinin altı çizilmişti. Tüm bu eksikliklere karşı Akkuyu NGS A.Ş.’nin avukatı duruşmada, “Trafikte araçta giderken, uçakta uçarken de kaza riski vardır. Hepsi hepsi Fukuşima ve Çernobil’de kazalar oldu. En büyük ekonomilerin nükleer güç santralı var, bizim de olsun istiyoruz. Kaza riskini ciddiye alıyoruz ama absorbe edilebilir” demekle yetinmesi, yurttaşların ve örgüt temsilcilerinin tepkilerine yol açmıştı.

Akkuyu NGS artık ÇED dışında

Fotoğraflar: DHA

ÇED Raporu’nda eksiklikler bulunduğunu kabul eden Danıştay 14. Dairesi, el yakan dosyadaki eksiklikleriyse Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na (TAEK) ‘havale’ etti. Danıştay 14. Dairesi, bu türden eksik hususların TAEK’E sunulacak Ön Güvenlik Analizi Raporunda (ÖGAR) giderilmesinin uygun olacağı, ayrıca, bölgenin acil durum planlama alanlarına ilişkin nihai spesifik veriler tamamlandıktan sonra, inşaat lisansı başvurusu aşamasında ÖGAR ile birlikte onay için TAEK’e gönderilecek olmasının uygun olacağı değerlendirmesini yaptı. Kararda, “Proje uygulaması sırasında alınacak tedbirlerin santralin güvenli işletimi için uluslarası nükleer güvenlik, nükleer güvence denetimi ve nükleer emniyet usul ve uygulamalarındaki kriterlere uygun olduğunu” belirten bilirkişi raporu esas alındı ve eksikliklerin ÖGAR’da giderileceği vurgulandı.

Endişelere tek tek yanıt yok: ‘Yeterli derecede ele alınmış’

ÇED Raporunda nükleer santralların risk potansiyellerine ilişkin yeterli bilimsel değerlendirme yapılmadığı, santralın işletme sürecindeki kaza risklerinin zararların değerlendirilmediği, sağlık etkilerine yer verilmediği, acil eylem planları noksanlığı ve sağlık koruma bandı yetersizliği gibi iddalar hakkında, bilirkişi raporunda yeterli açıklama yapıldığını belirtmekle yetinen Danıştay kararında şu ifadeleri kullandı: “Nükleer Santrallerin Uluslararası denetim usul ve esasları hakkında genel uygulama çerçevesinde projenin uluslararası kriterlere uygunluğu hususlarının ÇED raporunda yeterli derecede ele alındığı ve raporun bu bakımlardan yeterli olduğu…”

ÇED süreci usulsüzlükleri ciddiye alınmadı

Akkuyu NGS projesinin kendisine ilişkin bu ayrıntıların yanı sıra yürütlen ÇED sürecindeki pek çok eksiklik de duruşmada değerlendirilmişti. Davacı yurttaş ve kurumların avukatları nihai ÇED raporlarına imza atan nükleer enerji uzmanlarının imzalarının sahte olduğuna dair TMMOB’nin aldığı bağımsız rapora karşın bu iddianın Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nca kriminologlara inceletilmediği, ÇED sürecinin tamamlanması için şart olan Halkın Katılımı Toplantısı’nın yapılamadığı halde yapılmış gibi gösterildiği, usulsüz biçimde proje hakkında iki defa özel format belirlendiği ifade etmişti.

ÇED sürecinin yürütülmesinden sorumlu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı avukatlarsa, “Halkın Katılımı Toplantısı’nda projeye karşı çıkıldı ve uzmanları dinlemek istemediler ama toplantı yapıldı. Zaten dava kapsamındaki keşifler de bilgilendirme toplantısına döndü, davacılar da ikna oldu” sözleriyle sürecin usulsüzlüğünü bir anlamda kabul etmişti. Danıştay 14. Dairesi kararında, davacıların iddialarının dayanaktan yoksun olduğu görüşüne yer verildi.

2023 hedefi tehlikede mi: Akkuyu nükleer projesinden Kolin ve Kalyon çekildi

‘Ateşleme’ 2023’te: Akkuyu ‘uygulama aşamasına geçiş’ törenine hazırlanıyor

‘Erdoğan gölgesi’nde Akkuyu duruşması: Savcı davanın reddini istedi

Erdoğan açıkladı: Akkuyu santralinde ay sonuna kadar temel atılacak

Akkuyu takvimi: ‘Beton dökme’ ve temel atma 2018’de, ‘ateşleme’ 2023’te

Rosatom başkanı: Akkuyu için 2023 iddialı bir hedef

Putin açıkladı: Akkuyu’da nükleer reaktör 2023’te ‘ateşlenecek’

‘Mega projelerin gözdesi’ Cengiz-Kolin-Kalyon, Akkuyu’ya ortak olacak

‘Yıkım projesi’: Akkuyu nükleer santraline 49 yıl süreli üretim lisansı verildi

Akkuyu nükleer santrali için bilirkişi raporu: Foklar bölgeyi terk eder, yine de yapalım

Akkuyu’da plan tamam, mücadeleye devam: Son sözü halk söyleyecek

‘Yıkım projesi’: Akkuyu nükleer santralinin yer aldığı plana AKP ve MHP oylarıyla onay

‘Varlık Fonu’nda doğa tahribatı: Akkuyu ve Cerattepe davaları sonuçsuz kalacak

Filed Under: Diken özel

SON HABERLER

Bankacılık-KOBİ ilişkisi: Hüzünlü bir aşk hikayesi

Normalde bankaların kredi vermesinin sebebi insanlara ve kurumlara destek sağlamak ve bu arada tabii ki haklı olarak para kazanmak iken ülkemizde bankalar, insanların finansal güçlüklerini değerlendirerek mahvolması pahasına sırtlarından para kazanmayı meşru bir davranış gibi algılamaktadır.

Türk Toraks Derneği: Covid-19 nedeniyle ölen her 74 kişiden biri sağlık çalışanı

Göğüs hastalıkları uzmanları kuruluşu Türk Toraks Derneği’nin basın açıklamasına göre Türkiye’de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden her 74 kişiden biri sağlık çalışanı.

Bakan Koca: En geç mayıs sonuna kadar 105 milyon doz aşıya erişeceğimizi biliyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Toplamda nisan, en geç mayıs sonuna kadar 105 milyon doz aşıya erişeceğimizi biliyoruz” dedi.

beIN Sports, Fenerbahçe’ye dava açtı

Yayıncı kuruluş beIN Sports, Fenerbahçeli oyuncuların, şirketin logosunun üzerinde oynanmış versiyonlarını içeren tişörtleri giymelerini engellemek için yasal işlem başlattı.

AB, aşı sertifikasını yaza kadar devreye sokmayı amaçlıyor

Avrupa Birliği (AB), Covid-19 karşı aşı olanların serbestçe seyahat etmesini sağlayabilecek ‘aşı sertifikası’ üzerinde yaza kadar çalışılmasını, daha sonra üye ülkelerin sağlık ve sınır sistemlerine entegre edilmesini hedefliyor.

Seray Şahiner: Kadınlar parmakla gösterilmeye karşı yumruklarını kaldırıyor
Cengiz’in Murgul’daki ‘ölüm çukurları’: Yılda 70 işçi akciğer hastalığına yakalanıyor

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1214 gündür tutuklu

AGORA

Bankacılık-KOBİ ilişkisi: Hüzünlü bir aşk hikayesi

Mehmet Aksel

Doğu Türkistan: Batı konuşuyor, Türkiye susuyor

İhsan Dağı

Eren Hanım, Şebnem Hoca, Ömer Faruk Bey ve endişe üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Sedat Ergin: Türkiye’yi İdlib’de çok zor sorular bekliyor

İsmail Saymaz: Türkiye’de seçme ve seçilme hakkının fiilen yürürlükten kalktığı düşünülecek

Murat Muratoğlu: Sefalete gözlerimizi kapayıp Kanal İstanbul’u konuşalım

Zafer Arapkirli: Yutkunmayın, içinizde tutmayın

Şeref Oğuz: Vatandaş neden dövizini bozdursun ki?

Melih Altınok: Serbestse herkese serbest olsun

Abbas Güçlü: Tüm öğretmenler aşı oluncaya kadar kapalı kalsa ne olurdu?

Yalçın Karatepe: Reformda bu kadar uzun zamana neden ihtiyaç duyuldu?

Yusuf Karataş: Şimdi değilse ne zaman!

Murat Birdal: Faturayı Albayrak’a kesmek Erdoğan’ın sorumluluğunu sınırlandırmak olur

Esfender Korkmaz: Reform dediği birkaç marjinal değişiklikle algı yaratmak projesinden öteye geçemez

Leyla Emadi’nin kişisel sergisi: Gel-Git

Elektronik dans müziği ikilisi Daft Punk dağıldı

‘Afrika dahil’

Sanat yayınlarını aynı çatı altında buluşturan border_less ARTBOOK DAYS üçüncü edisyona hazırlanıyor

74. Cannes Film Festivali pandemi nedeniyle ertelendi

Filin hortum darbesi nedeniyle kafasını çarpan hayvanat bahçesi çalışanı hayatını kaybetti

Lady Gaga’nın köpeklerini gezdiren kişiyi vurup iki köpeğini alıp kaçtılar

Geçen yıl 35 dolara almıştı: Açık artırmada yarım milyon dolara alıcı bulması bekleniyor

Pasifik Okyanusu’nda 14 saat boyunca ‘deniz çöpü’ne tutunarak hayatta kaldı

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • AGORA
  • SANAT
  • GÜNÜN ESERİ
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi