Ne izlesek: Dört film önerisi

sanat@diken.com.tr

Vizyona bu hafta giren filmlerden seçtik.

Bohemian Rhapsody

‘Bohemian Rhapsody’; Queen grubuna, müziklerine, klişelere meydan okuyan ve kuralları yıkarak dünyanın en sevilen sanatçılarından biri haline gelen ikonik solistlerine bir saygı duruşu niteliği taşıyor.

Film, simgeleşmiş şarkıları ve devrimci sesiyle grubun meteorik yükselişine, Mercury’nin yaşam tarzının kontrolden çıkmasıyla oluşan iç çatışmaya ve yaşamını tehdit eden hastalığına rağmen Mercury’nin rock müzik tarihinin en büyük performanslarından birinde gruba liderlik ettiği Live Aid konserinin arifesinde muzaffer birleşme sürecini de içeriyor. Filmin IMDB puanı 8.4.

Climax

‘Climax’, Fransa’daki köhne bir dans kulübünde geçen uzun bir geceye odaklanıyor. 90’ların ortasında 20 dansçı, üç günlük bir prova için ormandaki yatılı bir okulda bir araya gelir. Birbirini yeni tanıyan ekip provalar dışında da eğlenceli vakit geçirirler. Provalar bitmesinin ardından ayrılmadan önce son bir parti düzenlerler. Gecenin ilerleyen saatlarinde gençler kontrollerini kaybeder. İçine düştükleri girdaba direnmeleri neredeyse imkansızdır.

Müzik, dans, gerilim ve cinsellik dolu bu ortamda kimileri cennette olduğunu hissederken kimileri içinse durum cehennemden farksızdır. Filmin yönetmen ve senarsitliğini ‘Dönüş Yok’, ‘Boşluk’ ve ‘Aşk’ gibi filmlerle tanınan Arjantinli yönetmen Gaspar Noe üstleniyor. Filmin prömiyeri 71’inci Cannes Film Festivali’nde gerçekleşti.

Tutsak (Bel Canto)

Paul Weitz’in yönettiği ve Julianne Moore, Ken Watanabe, Christopher Lambert ile Sebastian Koch’un oynadığı ‘Tutsak’, Japon endüstri devi Bay Hosokawa’nın düzenlediği özel bir partide konser vermek üzere Güney Amerika’ya seyahat eden ünlü soprano Roxanne Coss’un dramatik aşk hikâyesini anlatıyor.

Seçkin kalabalık bir araya geldikten sonra partinin verildiği malikâne, bir grup gerilla tarafından ele geçirilir ve beklenmedik bir şey olur: Dünyaya başka gözlerle bakan rehinelerle gerillalar arasında farklılıkları aşan bir dil gelişerek yeni bağlar kurulmaya başlamıştır.

Fındıkkıran ve Dört Diyar (The Nutcracker and the Four Realms)

Lasse Hallström’nin yönettiği ve Keira Knightley, Mackenzie Foy, Eugenio Derbez ile Matthew Macfadyen’in oynadığı Fındıkkıran ve Dört Diyar’da Clara’nın tek isteği ölmüş annesinden kalan, kutuyu açacak anahtardır.

Anahtarı bulur fakat anahtar gizemli bir şekilde kaybolur. Clara, Phillip adlı bir askere, bir fare çetesine ve üç diyarı yöneten hükümdarlara rastlar. Anahtarını ele geçirmek ve dünyaya yeniden ahenk getirmek için acımasız ve zalim Anne Ginger’ın evi olan uğursuz Dördüncü Diyar’a meydan okumak zorunda kalır. Çocuklar için eşşiz bir film keyfi.