Yayın yasağının ardından yolsuzluk iddialarının üzerini örtmekte zorlanan AKP’nin, önümüzdeki yıl düzenlenecek seçimlerden önce dört eski bakandan ikisini ‘harcayarak‘ oy kaybını önlemeyi planladığı belirtildi.
‘Yolsuzluk yapanları ayıklıyoruz’ mesajı
Cumhuriyet’ten Erdem Gül’ün haberine göre, AKP dört bakanını birden aklamaktan vazgeçerek seçime yönelik bir strateji oluşturacak, seçmen tabanına ‘Yolsuzluk yapanları ayıklıyoruz’ mesajı vermek için de, iki eski bakan Yüce Divan’a gönderilecek.
![Fotoğraf: DHA](https://www.diken.com.tr/wp-content/uploads/2014/11/bakanlar.jpg)
Fotoğraf: DHA
Her bakanın AKP tabanında ‘günahı’ var
Hangi isimlerin Yüce Divan’a gönderileceğine ilişkin tartışmalarda da, AKP içinde şu değerlendirmeler yapılıyor:
Eski Ekonomi bakanı Zafer Çağlayan ve eski içişleri bakanı Muammer Güler: Suçlamalara delil olarak gösterilen ilişkiler ağı nedeniyle bakanlar arasında dosyaları en ağır olanlar. Bu iki isim parti taban ve teşkilatından gelmediği için parti tabanında, ‘dışarıdan gelip büyük bir ekonomik çarkın içinde oldukları’ gerekçesiyle tepki çekiyor.
Eski Çevre ve Şehircilik bakanı Erdoğan Bayraktar: NTV canlı yayınında, istifa ettiğini açıklarken ‘her şeyi‘ dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın ‘talimatıyla‘ yaptığını söylediği için güvenilmez bulunuyor.
Eski AB bakanı Egemen Bağış: Erdoğan’a halen yakın olmasına rağmen, ‘bakara makara‘ tapesi nedeniyle tabanın en çok tepki gösterdiği isim.
‘Mahçupyan etkisi’
AKP’nin strateji değişikliğinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun danışmanı Etyen Mahçupyan’ın “Taban yolsuzluğa darbe korkusu nedeniyle tahammül etti” açıklaması ve AKP yanlısı bazı gazetecilerin ‘yolsuzluklarla ilgili tavır değişikliği’ yönündeki talebi de rol oynuyor.
Anayasa Mahkemesi’nin alacağı pozisyon kritik
AKP’nin Yüce Divan’daki yargılama sürecinin uzun süreceği ve seçimden önce karar çıkmayacağı hesabıyla, iki bakanını rahatlıkla Yüce Divan’a göndereceği belirtiliyor. Ancak kulis bilgilerine göre, son dönemde hükümetle ‘çatışan‘ kararları nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin ne yapacağı da hesaplanacak.