Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, Cerattepe ile ilgili verilen madencilik faaliyetlerinin yargı kararı kesinleşinceye kadar durdurulması kararının olumlu olduğunu, ancak güvenlik güçlerinin ve maden şirketi Cengiz Holding’in bölgeden tamamen çekilmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: DHA
Cerattepe’ye geçen hafta jandarma ve polis eşliğinde çıkarılan Cengiz Holding’e ait Eti Bakır A.Ş’nin çalışanları iş makineleri eşliğinde şantiye kurmak için çalışma başlatınca yerel halk ve çevreciler de direniş başlatmıştı.
Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki heyet iki gün önce Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla bir araya gelmiş, toplantıda ÇED raporuna ilişkin hukuki süreç bitene kadar madencilik faaliyetlerinin durdurulması kararlaştırılmıştı.
Hürriyet’ten Ayşe Arman’a konuşan Karahan, karara zafer demek için ‘erken’ olduğunu söyleyerek, “Artvin’de hala haddinden fazla güvenlik gücü var. Yedi şehrin güvenlik kuvvetleri Artvin’e yığılmış durumda. Gerginliği geçmesi için bir an önce onların çekilmelerini istiyoruz. Ayrıca şirketin iş makinalarının ve araçlarının da Cerattepe’den inmesini bekliyoruz. Samimiyetin kanıtlanması için bu saydığım iki şartın da hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.
İstememek için yüzlerce nedenimiz var
Arman’a mevcut maden projesinin bölge ekosistemi üzerinde yıkıcı etkisi olacağını söyleyen Karahan, “Orman Bakanı ‘10 tane ağaç kesilir, 100 tane ekeriz’ diyor. Bir ekosistemden söz ediyoruz. Bu özel ekosistemde, yüzlerce tıbbi ve aromatik bitki var. Bunların yok olması, insanlık için bir kayıp. İkincisi de Artvin, farklı bir coğrafya. Heyelanlı bir yapıya sahip. Buradaki yapılacak madencilik, heyelanları tetikleyebilir. Sonra sularımız ve her şey zehirlenecek! Orası yaşam alanı olmaktan çıkacak. İstememek için yüzlerce nedenimiz var. Sonra yabani hayat açısından da önemli Artvin. O yüzden ‘Yeraltından çok, yerüstü zenginliklerimiz var’ diyoruz. Bir önceki orman müdürü ‘Orada madencilik izni verilemez’ dediği için sürüldü. O kadar çok şey var ki anlatılacak” dedi.
Bu zihniyet, Artvin’deki tüm alanları madene dönüştürmek istiyor
Karahan, Arman’ın “Başka bir şirket için, mahkemenin yürütmeyi durdurma ve iptal kararı varken, yeniden ruhsat verilmesini nasıl açıklıyorsunuz?” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Bunun bir açıklaması yok. İlk şirket Artvin halkının tepkisi ve Çevre Bakanı İmren Aykut’un kararıyla çekildi. 2005’de başka bir firma daha geldi. O zaman hukuki süreç 2008’in sonunda ruhsatların iptaliyle sonlandı. 2009’un başında Danıştay’dan ruhsatların iptali kesinleşti. Ama 2012’de baktık ki yeniden ihaleler var: Cerattepe ve Genya Dağı ihalesi. Cerattepe 250 hektar, Genya Dağı 4156 hektar. Bu zihniyet, Artvin’in üstündeki bütün alanları madene dönüştürmek istiyor. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yok.”