Yenidoğan çetesi davası: Üç tutuklu sanık hakkında tahliye kararı

Yenidoğan çetesi davasında 13 tutuklu sanıktan üçü tahliye edildi.

Çete üyesi olmakla suçlanan kişiler İstanbul’da bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden olmak ve bundan haksız kazanç sağlamakla suçlanıyor.

13’ü tutuklu 63 sanığın yargılandığı dava Bakırköy 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya organize suç örgütü lideri olduğu iddia edilen doktor Fırat Sarı dahil altı tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ve müştekilerle avukatları katıldı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar doktor Mehmet Gürül, hemşireler Cansu Akyıldırım ve Sümeyye Nur Taşçı hakkında ‘yurt dışı çıkış yasağı’ ve ‘imza atma’ şeklinde adli kontrol şartıyla tahliye kararı verdi.

Bazı tutuksuz sanıklar hakkındaki adli kontrol şartı da kaldırıldı.

Tutuklu 10 sanığın bu hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı 24 Mart 2026’ya erteledi.

Yenidoğan çetesi hakkında

İstanbul’da aralarında sağlıkçıların olduğu bir grubun bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddiasına ilişkin soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne 27 Mart 2023’te CİMER’den gelen ihbar üzerine başlatılmıştı.

Çete 10 bebeğin ölümüyle suçlanırken, 19 hastane ve sağlık hizmeti şirketi ‘malen sorumlu’ olarak yer alıyor.

Bakırköy başsavcılığınca hazırlanan 1399 sayfalık iddianameye göre çetenin elebaşı doktor Fırat Sarı’yken, örgütün sevk ve idaresini doktor İlker Gönen ve 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir yapıyor.

İddianameye göre çetenin esas amacı işletmesini devir aldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemini bertaraf ederek doluluğunu sağlamak, hastaların basamaklarıyla oynama yapıp Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) üst sınırda ödeme almaktı.

Kârın çoğunun sağlık çalışanı olan örgüt üyeleri arasında paylaşıldığı ifade ediliyor.

İstenen cezalar

Şüpheliler istenen cezalar şöyle:

  • Fırat Sarı ve İlker Gönen’in 10 kez ‘kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi’, ‘nitelikli dolandırıcılık’, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ ve 11 kez uygulanmak üzere ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlarından toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9’ar aya kadar hapis
  • Gıyasettin Mert Özdemir’e ‘kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi’, ‘kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi’, ‘kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ ve ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis

Diğer şüpheliler hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları isteniyor.

Hastaneler ve hastanelerin bağlı olduğu şirketlerinse kapatılıp mal varlıklarına el konulmasına karar verilmesi talep ediliyor.

Yenidoğan çetesi savcısına tehdit davası: Beş sanık için tahliye kararı

‘Yenidoğan çetesi’ iddiası: Kocaeli’de şüpheli bebek ölümlerine soruşturma

‘Yenidoğan çetesi’ davası: Üç hemşire tahliye edildi

Yenidoğan çetesi soruşturmasında adı geçiyordu: Ölü bulundu