Mikroorganizmalar hava sıcaklıklarının yüksek olduğu dönemlerde açıkta bekletilen gıdaların üzerinde daha kolay üreme fırsatı buluyor. Bu sebeple yaz döneminde ishal vakalarında artış görülüyor.

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akdoğan, sıcak günlerde ishal vakalarının arttığını belirterek şöyle konuştu:
“Sıcaklığın artmasıyla gıdaların kontamine (istenmeyen zararlı maddelerin veya mikroorganizmaların besine bulaşması) olması ve hijyen şartlarındaki aksaklıklar ishal vakalarının artmasına neden olabiliyor.
Yaz döneminde havaların ısınmasıyla gıdaların üzerindeki mikroorganizmaların üremesi kolaylaşıyor ve artıyor. Aynı zamanda saklama koşullarıyla ilgili de sıkıntılar yaşanıyor. Bu şekilde uygunsuz, açık ortamda kalan gıdaların tüketilmesiyle ishal sayıları da artabiliyor.”
Akdoğan, mide ve bağırsak sistemindeki enfeksiyonun neden olduğu ishalde yüksek sıcaklık ve el hijyeninin birincil nedenler olduğunu söyledi.
İshalde sıvı kayıpları hastayı ölüme kadar götürebiliyor
İshal sürecinde beslenmenin önemine vurgu yapan Akdoğan’a göre yapılması gerekenler şöyle:
- Sıvı kaybının mutlaka yerine konması gerekiyor. Hafif sıvı kayıpları ayakta tedavi edilebilir ama orta ve şiddetli sıvı kayıplarında mutlaka hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekir.
- İshal genelde iki ya da üç gün içinde kendi kendini sınırlar ama sınırlayıcı olmuyorsa ishal sayısı çok fazlaysa bu durumda sıvı açığının engellenmesi için mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı.
- Bol sıvı ile birlikte özellikle pirinçli gıdalar, haşlanmış patates tüketilmeli. Posasız ve yağsız gıdalarla, muz ve şeftali tüketilebilir.
- Gıdalar açıkta bekletilmemeli, özellikle mayonezli, pirinçli gıdaların açıkta bekletilmemesi gerekiyor.
- Gıdaların ve suların hijyenik olduğundan emin olmak şart.
- Yemekten önce, yemek hazırlamadan önce mutlaka ellerin temiz olması gerekiyor. Tuvalete girmeden ve çıktıktan sonra el yıkamak çok önemli.