• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Yazla birlikte ishal vakaları arttı: Ne yapmalı?

23/07/2024 16:47

Mikroorganizmalar hava sıcaklıklarının yüksek olduğu dönemlerde açıkta bekletilen gıdaların üzerinde daha kolay üreme fırsatı buluyor. Bu sebeple yaz döneminde ishal vakalarında artış görülüyor.

Fotoğraf: Medicana

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akdoğan, sıcak günlerde ishal vakalarının arttığını belirterek şöyle konuştu:


“Sıcaklığın artmasıyla gıdaların kontamine (istenmeyen zararlı maddelerin veya mikroorganizmaların besine bulaşması) olması ve hijyen şartlarındaki aksaklıklar ishal vakalarının artmasına neden olabiliyor.

Yaz döneminde havaların ısınmasıyla gıdaların üzerindeki mikroorganizmaların üremesi kolaylaşıyor ve artıyor. Aynı zamanda saklama koşullarıyla ilgili de sıkıntılar yaşanıyor. Bu şekilde uygunsuz, açık ortamda kalan gıdaların tüketilmesiyle ishal sayıları da artabiliyor.”

Akdoğan, mide ve bağırsak sistemindeki enfeksiyonun neden olduğu ishalde yüksek sıcaklık ve el hijyeninin birincil nedenler olduğunu söyledi.

İshalde sıvı kayıpları hastayı ölüme kadar götürebiliyor

İshal sürecinde beslenmenin önemine vurgu yapan Akdoğan’a göre yapılması gerekenler şöyle:

  • Sıvı kaybının mutlaka yerine konması gerekiyor. Hafif sıvı kayıpları ayakta tedavi edilebilir ama orta ve şiddetli sıvı kayıplarında mutlaka hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekir.
  • İshal genelde iki ya da üç gün içinde kendi kendini sınırlar ama sınırlayıcı olmuyorsa ishal sayısı çok fazlaysa bu durumda sıvı açığının engellenmesi için mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı.
  • Bol sıvı ile birlikte özellikle pirinçli gıdalar, haşlanmış patates tüketilmeli. Posasız ve yağsız gıdalarla, muz ve şeftali tüketilebilir.
  • Gıdalar açıkta bekletilmemeli, özellikle mayonezli, pirinçli gıdaların açıkta bekletilmemesi gerekiyor.
  • Gıdaların ve suların hijyenik olduğundan emin olmak şart.
  • Yemekten önce, yemek hazırlamadan önce mutlaka ellerin temiz olması gerekiyor. Tuvalete girmeden ve çıktıktan sonra el yıkamak çok önemli.

Yazın çocuklarda en fazla şikayet ishal: Uzman doktordan tavsiyeler

Kategori:Aktüel, Sağlık, Vitrin-mobil

SON HABERLER

İsrail 2 bin 300 kilometre uzaktaki Meşhed Havalimanı'nı vurdu

İsrail Ordusu (IDF) İran’ın doğusundaki Meşhed Havalimanı’nda yakıt ikmal uçağına saldırdığını duyurdu.

LGS Din Kültürü testinde Arda Güler'in gol sevinci soruldu

Milli futbolcu Arda Güler’in attığı gollerden sonraki kutlaması Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında soruldu.

İzmir'de plastik ürün deposunda yangın

İzmir’in Konak ilçesinde plastik ürünlerin bulunduğu depoda yangın çıktı.

Elektrik çarpmasında ilk kural: Ana akımı şalterden kes sonra yardım et

Acil tıp uzmanı Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu’yla elektrik çarpmalarının etkisini ve kazazedelere ilk yardımı konuştuk.

Roma dondurması meselesi

‘Roma dondurması’ diye bir şey yok. İlla da bir yerin dondurmasından bahsedeceksek dondurmayı İtalya’ya ve dünyaya öğreten Veneto’yu anabiliriz.

Snoop Dogg olimpiyat meşalesi taşıyacak
Hazine 11 milyar 82 milyon lira borçlandı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 784 gündür hapiste

YAZARLAR

Roma dondurması meselesi

Elvan Uysal Bottoni

Gelecekten ses veren siyasetçiler…

Murat Sevinç

İşgalci kelimeler

Mustafa Dağıstanlı

Dere Sokak Üçlemesi, 'Körfez'le sona eriyor

Behzat Şahin

Yanlış 'tarafında' bu ısrar acep nedendir?

Mustafa Dağıstanlı

Mutluluk pazarlama

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Eşitlik korkusu ve 12 Eylül darbesinin büyük zaferi

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Murat Muratoğlu: Enerji fiyatları kıpırdadı mı, en sert darbeyi Türkiye yiyor

Aytunç Erkin: Bayramdan önce Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Kılıçdaroğlu'na bir not iletti

Esfender Korkmaz: TOKİ'yi çayır ve meralardan uzak tutmalıyız

Orhan Uğuroğlu: iktidar, muhalefet ile görüşerek ortak bir 'milli strateji' belirlemeli

Uğur Emek: Büyük Ortadoğu Projesi çevresinde olan bitene bakınca insanın kanı donuyor

Taha Akyol: Netanyahu gibi bir haydudun çağrısı üzerine, bir ayaklanma olmaz kanaatindeyim

Abbas Güçlü: Üniversitelerimizi bilim üreten entelektüel birikimin kaleleri olmaktan çıkartıp meslek okulları haline indirgedik

Zeynep Aktaş: En güçlüsü yine altın

İlber Ortaylı: Türkiye'nin parlak geleceğinden bir genç bu beldeye uğradı; Ferdi Zeyrek

Orhan Bursalı: Nefret edilen rejim

Ege Cansen: İhracatçı firmalarımız zorlanıyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×