Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastinde dönemin İstanbul valisi olan Muammer Güler’in soruşturulmasına izin vermeyen İçişleri Bakanlığı’na itiraz etti.
2007’deki şikayet örnek gösterildi
İçişleri Bakanlığı 25 Aralık 2015 günü Muammer Güler hakkında ihbar ve şikayetin işleme konmaması kararı vermişti.Bakanlık, ‘ihbar ve şikayetin işleme konulmaması’ kararıyla soruşturma dosyasını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade etmişti.
Ret gerekçesinde, Dink davasıyla ilgili Güler hakkında ‘görevini kötüye kullandığı’ iddiasıyla yapılan şikayete Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 14 Kasım 2007 tarihinde ‘şikayetin işleme konulmaması’ kararı verdiği belirtilmişti. Dosya kapsamında ve valiliğin arşivlerinde konuyla ilgili başka bir bilgi ya da belge bulunamadığı, Güler hakkındaki iddialarla ilgili ön inceleme başlatılmasını gerektirecek bir durumun bulunmadığı savunulmuştu.
Bu kararı Danıştay’a taşıyan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca’nın itiraz dilekçesinde, Güler’in 12 Haziran 2011’de milletvekili seçilmesi nedeniyle kazandığı yasama dokunulmazlığı kalktığı için İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni istendiği anımsatıldı. O günden beri bir türlü sonuçlanmayan soruşturma başvurusu süreci özetlendi.
‘Yetersiz ve yerinde olmayan gerekçe’
İçişleri Bakanlığı’nın kararının ‘yetersiz ve yerinde olmayan bir gerekçeyle’ verildiğini ve dosya içeriğiyle uyumlu olmadığını vurgulayan itiraz dilekçesinde şu ifadeler yer aldı: “Hrant Dink’in talebine bağlı olmaksızın, şahsı ve mekanın koruma altına alınıp alınmadığı, güvenlik görevlilerinin olayın ciddiyetini idrak etmeleri hususunda uyarılıp uyarılmadıkları hususlarının, Vali Muammer Güler hakkında ön inceleme başlatılmasını gerektirecek nitelik ve yeterlilikte bulunduğu anlaşılmakta. Kişi hakkında ön inceleme yapılarak sonucuna göre ‘soruşturma izni verilmesi ya da verilmemesi’ kararı yerine, eksik ve uygun olmayan gerekçeyle ‘ihbar ve şikayetin işleme konulmaması’ kararı verilmesi yerinde görülmedi. Kararın kaldırılması kamu adına talep olunur.”
Dink Ailesi Avukatı Hakan Bakırcıoğlu da Muammer Güler hakkında verilen karara itiraz etti.
Hrant Dink’in öldürüldüğü suikaste ilişkin, içlerinde dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da bulunduğu 26 şüphelinin hakim karşısına çıkacağı davanın ilk duruşması 19 Nisan’da görülecek.