Özel yetkili mahkemeleri kaldıran ve uzun tutukluluk süresini beş yıla indiren düzenlemenin yasalaşmasının ardından Ergenekon davasında peş peşe tahliyeler yaşanırken, tam 7.5 yıl önce tutuklanan gazeteciler ve sosyalistler cezaevinde tutulmaya devam ediyor.
Veli Küçük’e tahliye, Füsun Erdoğan’a ret
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, MLKP davasında 5 Kasım 2013 tarihinde verilen kararın ardından tutukluluk hali devam eden Atılım Gazetesi yazarları Arif Çelebi ve Bayram Namaz, Özgür Radyo eski Genel Yayın Koordinatörü ve gazeteci Füsun Erdoğan ile Naci Güner, Seyfi Polat, Turaç Solak, Mehmet Ali Polat, Erkan Özdemir için yapılan tahliye başvurularını reddederken, aynı hukuki durumdaki Ergenekon sanıkları Veli Küçük ve Levent Ersöz için tahliye kararı verdi.

Tutukluluk süresi beş yıl olsa da…
Karara yönelik itirazı değerlendiren 5. Ağır Ceza Mahkemesi de sekiz ismin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Dava avukatlarının ‘yargıda çifte standart’ olarak nitelendirdiği bu kararlara gerekçe olarak, “tutukluluk süresi beş yıl olsa da TMK kapsamındaki suçlarda sürenin iki kat uygulanacağı” gösterildi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ÖYM’leri kaldırılan düzenlemenin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, teklifin böylesi bir uygulamaya ‘tamamen’ son vereceğini savunmuştu:
“En son yaptığımız bu düzenlemeyle beraber TMK kapsamındaki suçlarla ilgili olarak da iki kat tutukluluk süresinin uygulamasına son veriyor. AİHM kararlarında 5 yıl 4 ay gibi bir süre makul tutukluluk süresi olarak değerlendirilmektedir, bizim en fazla tutukluluk süremiz bundan sonra 5 yıl olacaktır”

Dava avukatları, yaşananları ve bundan sonraki hukuki süreci bugün (22 Mart Cumartesi) saat 11.00’da İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirecekleri basın toplantısında paylaşacak.
