Zincir marketlerden uygun fiyattan et ve kıyma satışıyla ilgili birtakım sorular ortaya atıldı.

Fotoğraf: Reuters
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın girişimiyle Et ve Süt Kurumu, ülke genelinde hizmet veren iki markete (BİM ve A101) aracılığıyla 29 liradan kıyma ve 31 liradan kuşbaşı et satışına başlamıştı.
Ancak sözü konusu etin özellikleri ve ulaşılabilirliği konusunda belirsizliğini koruyan birçok soru var.
Hürriyet’in ekonomi müdürü Sefer Levent’in Hürriyet’teki haberinde gündeme getirdiği sorular şöyle:
Ulaşılabilirlik: İki market dışında başvuran diğer ulusal ve yerel marketlere de izin verilmedi. Bu durumda vatandaşın talebi yeterince karşılanacak mı?
Kıyma farkı: (Kıyma) Yağlı yağsız, etin neresinden çekildiği fiyatı oluşturan temel etken olarak ön plana çıkıyor. Marketler ESK’dan karkas et alacak. Satılacak kıymanın özelliği nasıl olacak?
Paket satış: Kıymanın mat ambalajda satılmasının önünde bir engel yok. Vatandaş eti görmeden çekilmış kıymayı almak zorunda kalacak.
Rekabet: Serbest piyasada devlet eliyle ‘ihalesiz’ bazı marketlere ucuz et verilip diğerlerinin talebinin karşılanmamasını anlayamadım.
Etler nereden: ESK’dan marketlere satılacak karkas etin menşei açıklanmadı.
Üretici ne yapacak: ESK yerli besicinin elindeki karkas etin kilosunu 25 liradan alacağını açıkladı. 12 ilde kombinası bulunan ESK, kalan 69 ilde ve çok sayıda ilçe merkezinde nasıl alım yapacak? ESK bu işi ne kadar sürdürecek? ESK ‘Çekildim’ dediği anda piyasa şartları nasıl oluşacak.