Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ikinci doz aşıdan altı ay sonra uygulanması düşünülen ‘hatırlatma dozu’nun yerli aşıyla yapılmasının planlandığını söyledi.
Covid-19 aşılarının için ikinci dozundan belirli bir süre sonra ‘hatırlatma dozu’ da denen üçüncü doz aşı uygulanmasının gerekebileceği açıklanmıştı. Yerli aşı için ilk olarak bahar dönemi işaret edilse de sonradan sonbahara hazır olabileceği belirtilmişti.
Yeni Şafak’a konuşan Koca, okul öncesi dönemde 18 yaş ve üzerine herkesi aşılamış olmaları gerektiğini belirterek, sonbaharda okullar açılmadan vaka sayısının 1000’in altına gerilediğini görmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Sağlık bakanı, 100 milyon Sinovac, 50 milyon Sputnik V ve 90 milyon da BioNtech olmak üzere toplamda 240 milyon doz aşıyı kapsayan sözleşmenin bulunduğunu dile getirdi.
Koca, nisan sonuna kadar 100 milyon doz gelmesi planlanan ancak Türkiye’ye ulaşmayan Sinovac aşıları için gelecek iki haftada yeniden teslimatın devam etmesini beklediklerini ifade etti.
Yerli aşı sonbahara
Sağlık bakanı, Erciyes Üniversitesi’nin inaktif aşısında ikinci faz çalışmaları sırasında gönüllülerin aşılanma aşamasının bittiğini, bir-iki hafta içinde üçüncü faza geçilmiş olabileceğini aktardı.
Koca, “Beklendiği gibi olursa, Faz-3 aşamasından sonra üretim ile birlikte eylül-ekim ayında kullanıma geçeceğimizi düşünüyoruz” dedi. Bakan, önemsedikleri toplam yedi aşı projesinin bulunduğunu kaydetti.
‘Önemsenen yedi çalışma var’
Bakan, biri Ankara Şehir Hastanesi’nde olmak üzere birinci faz safhasında iki inaktif aşı çalışması bulunduğunu, virüs benzeri parçacık temelli aşının ise Onkoloji Hastanesi’nde birinci faz aşamasının devam ettiğini, gönüllülere ilk aşıların yapıldığını anımsattı.
“Bunlarla beraber, önemsediğimiz toplam yedi aşı projesi var” diyen Koca, Ankara Üniversitesi’nin üzerinde çalıştığı adenovirüs temelli aşının da bir iki hafta içinde birinci faz çalışmasına başlayacağını kaydetti.
Yıl sonu hedefi
Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birden fazla yerli aşının yıl sonuna doğru kullanıma geçeceği bir Türkiye olabileceğini söyleyebilirim. En az altı ay geçtikten sonra olmak üzere; rapel yani hatırlatma dozları tek doz olarak öneriliyor. Bu durumda rapel dozlarını, hatırlatma dozlarını yerli aşı ile yapabileceğimizi düşünüyorum. Yerli aşının, aynı zamanda rapel aşı ihtiyacımızı da giderebileceğini düşünüyorum. Bunu Bilim Kurulu belirleyecek, kimlere, ne zaman rapel-hatırlatma tek doz aşısı yapılması gerektiğini.”
Sinovac’ın etkisi nasıl?
Sağlık bakanı, Sinovac aşısına dair de şunları söyledi: “Biz, Çin aşısının etkinliğini Hacettepe Üniversitesi’nin 25 merkezde 10 bin 200 kişi üzerinde yaptığı bir çalışmayla dünyaya duyurduk. Bağımsız bir kurul tarafından bu değerlendirme yapıldı. Oradaki etkinliği yüzde 83,5 olarak açıklandı. Ayrıca biz de iki üç hafta içinde, milyonlarca vatandaşımıza uyguladığımız aşının sonuçlarını açıklamış olacağız.
Kasım-aralık döneminde yaşanan pikte hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın sayısı dikkate alındığında, aşının bu dönemde yaşadığımız pikte sağlık çalışanlarımızın üzerindeki koruyucu etkisini daha net görmüş oluyoruz. Sağlık çalışanlarının toplam vaka içindeki payı, beş kat düştü. Hastaneye yatanlar içindeki payı da yaklaşık dört kat azaldı. Aşı sonrası özellikle 65 yaş üstündeki vatandaşlarımızın, toplam vaka içindeki payı yüzde 17’lerden yüzde 7 küsura indi.”