Twitter, Ankara’da pazartesi gününden bu yana yapılan görüşmelerde hükümet ile Türkiye’de bir ofis açmak konusunda herhangi bir anlaşmaya varılmadığını duyurdu. Ankara’da Twitter’ın Türkiye’ye vergi ödemesi de konuşulmamış!
Twitter heyetinin Ankara’ya geleceği belli olduğundan bu yana, özellikle hükümete yakın medyada, Twittter’a Türkiye’de ofis açtırılacağı, vergi ödemesinin sağlanacağı yolunda bir hava estiriliyordu.
Twitter Küresel Kamu Politikasından Sorumlu Başkan Yardımcısı Colin Crowell, tüm bu iddiaları yalanlarcasına konuştu. The Wall Street Journal Türkiye’nin soruların yanıtlayan Crowell, “Dünya genelinde ofisleri yalnızca ekonomik şartlar bunu haklı çıkardığında açıyoruz” dedi. Crowell, bu kararda ülkedeki siyasi gelişmeleri hesaba kattıklarını belirtmeyi de ihmal etmedi.
Kapatmaya eleştiri
Başkan Yardımcısı, Twitter’ın engellenmesi kararını da, “Çok sertti” diyerek eleştirdi: “İçeriklerde her ne kadar hassas şeyler olsa da bulunan çözüm çok sertti. Türkiye’ye yatırım yapıyoruz çünkü milyonlarca kullanıcıya hizmet sunmak maliyetli bir iş. Son zamanlarda kapanmış olmak iş ortamına çok yardımcı olmuyor ama parlak bir gelecek umut ediyoruz.”
Heyettekilerden biri, Türkiye’de yaşadıkları kapatma vakasın daha önce sadece Çin, Pakistan ve İran’da yaşadıklarını belirtti.
Aracı üzerinden
“Vergi konusunda direkt bir görüşme yapmadık” diyen Crowell, Twitter’in reklam satışlarını Türkiye’de bir aracı üzerinden idare ettiğini ve ülkede direkt iş yapmadığını da belirtti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başından beri hedef gösterdiği Twitter’ı son günlerde Türkiye’ye vergi vermemekle de eleştiriyordu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Twitter dahil sosyal medya şirketlerinden vergi alabilmek için gerekirse OECD kurallarının bir kenara bırakılabileceğini söylemişti,
Anlaşma noktaları
Twitter yetkilileriyle hükümetin anlaştığı noktalar ise şöyle:
Twitter’ın bir daha kapatılmaması için iletişimi artırmak, belirli hesaplardan atılan ve yerel yasalara aykırı tweetleri veya hesapları Türkiye’de engellemek fakat dünya genelinde sansür etmemek, Twitter’ın mahkeme kararlarına daha hızlı yanıt vermesi.
‘Zaten gerekeni yapıyoruz’
Heyetteki yetkililer şu bilgileri de verdi: “Bize (Twitter’la ilgili mahkeme kararları) ilgili başvuruları e-posta ile değil, kendi şikayet sistemimiz içerisinden yapmalarını söyledik. Zaten her konuda mahkeme kararına da ihtiyaç yok. Şirket kurallarına da ters düşen içerikler konusunda zaten mahkeme kararı olmadan da aksiyon alabiliyoruz. Bunu farklı yerlerde yaptık. Türkiye’de de yaptık. Ancak bazen mahkeme kararlarına itiraz edebiliriz. Zaten bunu daha önce yaptık. Eğer mahkeme temyiz ederse engellenen içeriğe yeniden açabiliriz. İletişim için burada yerel bir avukatımız olacak. Ayrıca birkaç ay önce şikayet formumuzu da Türkçe’ye çevirdik.”
Zaten geleceklermiş
Heyettekilerin söylediklerinden çıkan bir sonuç da şu: Mayıs ayında gerçekleştirecekleri bir ziyareti hükümetin Twitter’i mahkeme kararlarına uymamakla suçlayarak kapatması üzerine öne almışlar. Yani, zaten geleceklermiş.