Tutuklu bilim insanı Furkan Dölek'in ailesinden çağrı: Kefalet için yardım

ABD’de bir süre haber alınamayan, daha sonra gözaltında olduğu ortaya çıkan bilim insanı Furkan Dölek’in serbest bırakılması için ailesi yardım çağrısında bulundu.

Furkan Dölek’in ailesi. Fotoğraf: AA

Dölek’ten geçtiğimiz aylarda sekiz gün haber alınamamıştı. 2 Eylül’de anne Zuhal Dölek oğlunun bulunması için yetkililerden yardım beklediklerini söylemişti.

4 Eylül’de Dölek’in New York Buffalo Federal Tutukevi’nde tutulduğu ortaya çıkmıştı.

Mahkeme dün (6 Kasım) bilim insanının 50 bin dolar karşılığında (yaklaşık 2,1 milyon lira) tahliye edilmesine karar verdi.

Adana’da yaşayan Zuhal ve Hasan Dölek oğullarının tahliyesi için ‘Gofundme’ platformundaki bağış kampanyasına destek istedi. Anne Zuhal Dölek şöyle konuştu:

“Oğlumun ABD’de bir arkadaşı var, yine bize yardımcı olan bir arkadaşımız var. Onlar Furkan için bir kampanya başlattılar.

İnşallah Furkan’ı dışarı çıkartırsak kefaletin geri ödenmesi durumunda bunu tekrardan orada hukuk mücadelesi veren Türkler için kullanacağız.

Kefaletini toparlayabilirsek, inşallah çocuğumuz özgürlüğüne kavuşursa tekrar çalışmalarına, hayatına devam edecek.”

Ne olmuştu?

Virginia Tech Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Türk bilim insanı Dr. Furkan Dölek’ten gözaltına alınmasından bu yana haber alınamıyordu.

Furkan Dölek. Fotoğraf: X

Dölek, veri uzmanı olarak çalıştığı laboratuvarlardaki tespit ettiği bazı eksiklik ve güvenlik açıklarını ABD Enerji Bakanlığı’na bildirmiş, ardından da sosyal medyada ifşa etmişti.

Bilim insanı bunun ardından mobbinge uğradı, görevinden uzaklaştırıldı ve vizesi iptal edildi. Virginia Tech’ten çıkış belgesi de verilmedi.

Başına gelenlere dikkat çekmek için Kanada’ya tek kişilik bir yürüyüş başlatan Dölek, Akwesasne-Mohawk bölgesinde gözaltına alındı ve o zamandan bu yana kendisinden haber alınamadı.

Dölek, sosyal medyadaki paylaşımlarında vizesinin iptal edilmesiyle barınma, maaş, yasal statü ve gıda güvencesinden yoksun bırakıldığını belirterek şöyle yazmıştı:

“Elimde yalnızca iki seçenek kaldı: Dava açmak ki bu da maddi destek gerektiriyor (ve) başka bir ülkede iltica, bu da finansman, ulaşım ve güvenlik koordinasyonu gerektiriyor. Şu anda, o seçeneğe bile erişimim yok.”

Bilim insanı Furkan Dölek’e sekiz gün sonra ulaşıldı

Bilim insanı Furkan Dölek’ten haber yok: Aile ABD’den bilgi bekliyor

ABD’de gözaltına alınan Türk bilim insanından dört gündür haber alınamıyor

ABD’de yabancı öğrencilere dört yıl sınırı geliyor: Eğitimini tamamlayan gidecek