Türkiye’de sadece 2014’ün Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında en az 35 medya çalışanı işten çıkarıldı veya işten ayrılmak zorunda kaldı.
Bianet’in hazırladığı ‘Medya Gözlem 3. Çeyrek’ adlı raporda Türkiye’nin, yargı kararı olmadan genel denetim ve bilgi toplama yetkisi verilen MİT Yasası ve yetkileri güçlendirilen TİB ile özel yaşam ve basın özgürlüğü açısından güvencesiz bırakıldığı ifade edildi.
Rapordan dikkat çekici detaylar şöyle:
*Üç aylık dönemde en az 35 medya çalışanı işten çıkarıldı veya işten çıkma zorunda kaldı. Enver Aysever’in CNN Türk’teki programı önce haftada bire düşürüldü, yayına başlamadan tümden kaldırıldı.
Geçen yılın aynı döneminde 18 gazeteci, medya çalışanı istifa etmiş, 25 gazeteci, medya çalışanı işten çıkarılmıştı.
Kürt gazeteciler hapiste
*19 gazeteci ve 16 dağıtımcı Ekim 2014’e cezaevinde girdi. Gazetecilerin 12’si ve dağıtımcıların tamamı Kürt medyasını temsil ediyor ve TMK ile TCK kapsamında ‘örgüt’ bağlantılı olarak hapiste bulunuyor. Geçen yıl aynı dönemde, 66 gazeteci ve 27 dağıtımcı hapisteydi.
*16 dağıtımcı ve çalışanın tamamı ‘KCK-PKK-DYG’ davalarından cezaevinde bulunuyor. Dağıtımcıların beşi hükümlü, sekizi yargılanıyor, ikisi iddianame bekliyor, üçünün ise hukuki bilgilerine ulaşılamıyor. Rapor döneminde bir dağıtımcı tahliye oldu.
21 gazeteci saldırıya uğradı
*Üç ayda 21 gazeteci, bir yerel gazete matbaası saldırıya uğradı, iki haber sitesi hacklendi, bir haber sitesi bloklandı. İki haber sitesine polis baskını yapıldı. Dört gazeteci sözlü saldırıya uğradı; üç gazeteci ve iki gazete de tehdit edildi.
*Taraf gazetesi yazarı Murat Belge ve Cumhuriyet ve T24 yazarı Aydın Engin’e suikast yapılacağı ihbarı gönderildi.
*Üç aylık dönemde sekiz gazeteci gözaltına alındı, üçü gözaltına alınırken darp edildi.
157 yıl hapis istemi
*Beş gazeteci TMK uyarınca 157 yıl 6 ay hapis istemiyle yargılandı. Bu dönemde, beş gazetecinin de TCK uyarınca 44 yıl hapsi istendi.
*Cumhuriyet, Taraf ve BirGün gazeteleri, gündeme getirdikleri yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak iktidar çevrelerini girişimleriyle tekzip yayımlamak zorunda kaldı.
*Hakan Gülseven hapisten 7 bin TL, Adıyaman’da gazeteci Hacı Boğatekin de 1740 TL ödemeye mahkum edildi.
RTÜK’ten 17 uyarı, 22 para cezası
*RTÜK, Temmuz-Eylül 2014 döneminde haber ve program yayınlarından dolayı TV kuruluşlarına 17 uyarı, 22 para cezası; radyo kuruluşlarına 2 uyarı, bir de para cezası verdi. Kurul, Radyo ve TV’lere toplam 1 milyon 909 bin 743 TL idari para cezası verdi.
*YSK, beş TV kanalına toplam 23 program durdurma cezası verdi. Ayrıca, Cumhurbaşkanlık seçim sürecinde adaylarla eşit ilişki kurmadıkları gerekçesiyle 360, AHaber, ATV, Habertürk, Kanal 24, Kanal7, NTV, TGRT Haber, TRT1, TRT Haber, TRT-1, TRT Haber ve TRT Avaz şikayet edildi.