• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Türkiye'de ilk: Adana'daki fırınlarda kullanılan ekmek katkı maddesinde GDO'lu soya çıktı

20/03/2017 08:29

 

Adana’daki fırınların yüzde 80’ine ürün gönderen firmanın ekmek katkı maddesinden GDO’lu soya çıktı.

Fotoğraf: DHA


Hürriyet’ten Burak Coşan’ın haberine göre bir gıda mühendisi, kentteki fırınlara ekmek katkı maddesi gönderen ‘P….’ isimli firmanın GDO’lu soya içerdiğini iddia etti.

Ürün gazeteye gelen ihbarın ardından bir test merkezinde iki gün incelendi. Raporda ekmek katkı maddesinin GDO’lu soya içerdiği belirtildi.

Test merkezi şu açıklamayı yaptı: “Test için gönderilen ‘ekmek geliştirici’ numunesinde GDO analizi yapılmıştır. Analiz için önce DNA ekstraksiyonu (ürünün DNA’sının çıkartılması) gerçekleştirildi. Daha sonra GDO analizine geçildi. Yapılan analiz sonucunda tarama yapılan üç gen bölgesinin tümünde GDO (35S, NOS, FMV) tespit edilmiştir. Gıdalarda GDO yasaklı olduğu için herhangi bir izin limiti bulunmamaktadır. Bu sebeple tespit edilen GDO’ların miktar analizi gerçekleştirilmemiştir. Yapılan analizler Türkak tarafından akredite edilmiş olup, GDO analizleri Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı GDO analiz talimatına göre uzman kadro tarafından yapılmıştır.”

Sonuç Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na da iletildi.

Fırınların yüzde 80’inde

Fotoğraf: Hürriyet

Firma sahibi ekmek katkı maddesini Adana’daki fırınların yüzde 80’ine sattıklarını belirterek “En iyi ürün, fırıncılarımız çok memnun” dedi.

Ancak ürünün sağlığa zararlı olup olmadığı ve bakanlık onayı bulunup bulunmadığına yönelik soruları yanıtlamadı.

GDO gıdada yasak

Yasaya göre GDO’nun hayvan yemleri haricinde kullanılması yasak.

Yasaya uymayanlara bir ile 12 yıl arası hapis cezası, 200 bin TL ya da 10 bin güne kadar adli para cezası verilebiliyor.

İlk defa rastlandı

Ekmek yapılırken, ekmeğin görünümü değiştirmek ve raf ömrünü uzatmak gibi nedenlerle soya unu kullanılıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, yılda 2,5-3 milyon ton soya ithal edildiğini, tüketiminse yaklaşık 125 bin ton olduğunu söyledi.

İthal eden soyanın GDO’lu olduğunu, bunun da hayvan yemi için getirildiğini aktaran Güngör, “Aslında bu ürünlerin insan gıdası amacıyla kullanılmaması gerekiyor. Ancak bu gelen ürünlerin gıda amacıyla kullanılıp kullanılmadığını bilmiyoruz. Çok daha iyi denetim yapılması gerekiyor. Ancak denetim Türkiye’de çok iyi değil. Ülkede 675 bin gıda işletmesi var. Beş bin denetçi var. Bir yıl boyunca denetçinin hiç uğramadığı gıda işletmeleri var. Bugüne dek ekmek veya ekmek üretiminde GDO’lu bir ürüne rastlanmamıştı” diye konuştu.

Ziraatçılar Derneği uyardı: Tarım ilaçları ekmekte kanser riskini artırıyor

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Dolar, avro ve altında haftanın bilançosu

Bu hafta avro yüzde 0,39, gram altın yüzde 0,37, dolarsa yüzde 0,03 değer kazandı.

Borsada en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 8,89 değer kazanarak 11.294,48 puandan tamamladı.

ABD, Suriyeliler için 'geçici koruma'yı kaldırdı: 60 gün süre

ABD, Suriye vatandaşları için geçici koruma statüsünü kaldırıp ülkeden ayrılmaları için 60 gün süre verdi.

İki ayrılık daha: AKP'de istifa eden il başkanı sayısı yediye çıktı

AKP’nin Ordu ve Bitlis il başkanları da görevlerinden istifa ettiklerini duyurdu.

Rus ve Belaruslu sporcular, kış olimpiyatlarında 'tarafsız' yarışabilecek

Rus ve Belaruslu atletlerin 2026 Kış Olimpiyatları’nda ‘tarafsız bireysel sporcu (AIN)’ statüsüyle yarışabilecek.

İddianameden: Komutan, 'Darbe planı üzerinde çalışıyoruz, ayrıntılar kaldı' demiş
Kulis: AKP anketlerden tatmin olmuş değil; virgülle 'Hayır' da çıkabilir 'Evet' de

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 881 gündür hapiste

YAZARLAR

Masama önce itfaiyeci Can, sonra Beşiktaş geldi

Behzat Şahin

Bir tepki ve hatırlatma şekli olarak 'seçilmiş' sıfatı!

Murat Sevinç

'Kızılcık Şerbeti'nden 'Kaos Şerbeti'ne: Adalet ve sansürün yerli melodramı

Zehra Çelenk

Alışkanlıklar özgürleştirir mi zincirler mi?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Bir atkının iki ucundaydı aşk ve hayat!

Ayhan Tinin

Kıdemli diplomat Alon Liel: 35 yıl hizmet ettiğim ülke bu İsrail değil

Arda Ekşigil

Yenikapı Kahvesi, edebiyat, aşk ve dostluk üzerine

C. Hakkı Zariç

GÜNÜN 11’İ

Murat Ağırel: Hakemlerin suç duyurusuyla futbola da soruşturma başlatıldı

Ali Gültiken: Futbolla alakası olmayan beş kişiye 'Beşiktaş'a kadro yap' desek böyle bir orta sahayla uzun süre oynamaz

Ayşen Şahin: Hangi naifliğin izleyicisi olalım?

Onur Çanakçı: Dolar artıyor ama enflasyon daha hızlı koşuyor

Serhat Demirel: Sahte ilaç konusunda dikkatli olmak lazım

Atilla Aşut: Yargısı teslim alınmış bir ülke, düşman ordularınca işgal edilmiş bir ülkeden daha savunmasızdır

Mustafa Karaalioğlu: Ölçümler sınırsız güç kullanımının iktidara yaramadığını söylüyor

Umur Talu: Artık iktidarın iki de 'playlist'i var; ikinci 'playlist'te hemen 'pause'a basılıyor

Deniz Zeyrek: Sadece sürecin sahibi değil, sonucu ve parametrelerde de görüş ayrılıkları var

Damla Doğan Tuncel: Altı ayda en çok değişen toplumun ruh hali

Ömer Önhon: Türkiye ile İsrail açıktan silahlı vuruşmaya dönüşmemiş temkinli bir çatışma ortamında karşı karşıya

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×