Türkiye’nin uzay planları hız kesmeden devam ediyor. 55 milyon dolar ödenerek uzaya gönderilen İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’dan sonra şimdi de uzay çöplerine ‘milli çözüm’ aranıyor.

AA‘ya konuşan Türksat Uydu Programları Direktörü Fatih Ayhan, “Uzay çöpleri için önlem alınmadığı takdirde ciddi kazaların, uydu veya uzay aracı kayıplarının yaşanması kaçınılmaz” dedi.
Uzay çöplerine karşı geliştirilecek milli çözümlerin Türkiye’ye önemli katkıları olacağını belirten Ayhan, şöyle konuştu:

“Uzay çöplerine karşı milli geliştirilecek teknolojiler, Türkiye’ye bilimsel, ekonomik, güvenlik ve çevresel alanlarda önemli avantajlar sağlayacaktır. Bunun önlenmesi konusunda geliştirilecek milli teknolojiler, uzay endüstrisi istihdamını artırıp alt dallarda yeni iş kollarıyla uluslararası rekabet oluşturarak ihracat potansiyeli sağlayacaktır. Yapılacak yatırımlar mühendislik, robotik, yapay zeka ve malzeme bilimi gibi birçok alanda ilerlemelere yol açacak, dışa bağımlılığı azaltacak, stratejik teknolojilere sahip olmayı ve güvenli operasyonların sürekliliğine imkan verecektir. Küresel alanda bu hususta aktör olmak prestijin yanı sıra ülkelerle diplomatik ilişkileri güçlendirecektir.”
Ayhan, Türkiye’nin uzayda bulunan nesneleri ve potansiyel çarpışma risklerini izlemek için kullandığı radar ve teleskop sistemlerinin genişletilmesi gerektiğini söyledi.
Bu sistemlerin, Türkiye’nin uzayda aktif şekilde varlık göstermesine ve uzay çöplerini takip etmesine yardımcı olacağını vurgulayan Ayhan, “Uzay çöpleriyle mücadele için ülkeler ve uluslararası uzay ajanslarıyla işbirliği yapılması ve mevcut işbirliklerinin artırılması, ülkemizin bu süreçte daha aktif rol alması açısından önemli. Çünkü uzay çöpleri tüm ülkelerin ortak problemi” dedi.
Uzay çöpü nedir?

Uzay Kampı Türkiye’ye göre uzay çöpleri, uyduları yörüngeye fırlatan roketlerin parçaları ve kullanım dışı uyduların dışında cihazlar, somunlar, cıvatalar, sökülebilir bağlantı parçaları, çöp torbaları, tornavidalar ve hatta yörüngedeki uzay aracından atılan donmuş idrar yığınlarını bile içerir.
Şu anda Dünya yörüngesinde çoğu kullanılmış roket iticileri olmak üzere 27 binden fazla nesne bulunuyor.
Yörüngedeki uzay çöpü sayısı artışının tehlikelere yol açabileceği düşünülüyor. Dünya yörüngesinde uçan 27 bin nesneyi takip etmesi bir hayli zor.