• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Türk Toraks Derneği'nden kongre: Covid-19'u evde geçirirken neler yapmalı?

15/02/2022 12:10

Türk Toraks Derneği, 26-27 Şubat tarihlerinde ‘Halk İçin Akciğer Hastalıkları ve Covid-19 Kongresi’ düzenleyecek.

Kongre, derneğin YouTube, Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarından canlı yayınlanacak; izleyiciler yayında soru sorabilecek. Kongrede Covid-19 enfeksiyonu, akciğer sağlığı ve hastalıklarıyla ilgili 25 ayrı konu, 50’den fazla uzman tarafından anlatılacak.


Dernek başkanı Prof. Dr. Füsun Topçu, pandeminin ikincil etkisi olan tedavi ve takiplerde gecikmeye dikkat çekti: “Akciğerlerimizin Covid-19’dan en yoğun etkilenen organımız oldu. Yanı sıra pandemi döneminde sağlık kuruluşlarındaki bulaşma riski nedeniyle pek çok kronik akciğer hastası, hastane kontrollerini aksatmak zorunda kaldı. Gelişen yeni şikayetleri için bile hastanelere başvurmaktan kaçındı. Pandeminin ikincil etkisi dediğimiz bu durum da ciddi sağlık problemlerine ve hastalık yükünde artışa yol açabiliyor. Halk kongremizle geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz.”

İkinci kez düzenlenen kongre, simültane olarak İngilizceye çevrilecek. Halk kongresinin hedeflerinden biri de ‘yanlış bilgi salgını’, yani ‘infodemi’nin önüne geçmek.

Dr. Pınar Pazarlı Bostan, kongrenin rahat izlenebilmesi için cumartesi-pazar günleri yapılacağını vurguladı.

Bostan’ın verdiği bilgiye göre kongrede, şu ana başlıklar yer alacak: Akciğer hastalıkları için check-up yaptırmalı mıyım? Akciğerimde nodül saptandı, endişe etmeli miyim? Temizlik hastalığı beni akciğer hastası yapar mı? Neden uzun süredir öksürüyorum? Covid’i evde geçirirken neler yapmalı? Nelere dikkat etmeli? Covid geçirdim, nefes darlığım ne zaman düzelecek?

Türkiye’de beş milyondan fazla astım ve KOAH gibi kronik akciğer hastası bulunuyor. Zatürre (pnömoni), verem (tüberküloz), akciğer damar tıkanıklığı (pulmoner emboli), akciğerde hava kaçağı (pnömotoraks), ağızdan kan gelmesi (hemoptizi) ile seyreden akciğer hastalıkları gibi ani gelişen hastalıklar da eklendiğinde bu sayı artıyor.

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Beşiktaş, Avrupa Ligi eleme turunda Arda Turan'ın takımıyla karşılaşabilir

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi 2’nci eleme turunda Arda Turan’ın çalıştırdığı Shakhtar Donetsk’le Ilves Tampere eşleşmesinin galibiyle karşılaşacak.

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi eleme turunda muhtemel rakipleri belli oldu

Fenerbahçe’nin UEFA Şampiyonlar Ligi 3’üncü eleme turundaki muhtemel rakipleri belli oldu.

Yine kene: Bir ölüm de Çorum'dan

Türkiye’de kene kaynaklı ölümler sürüyor.

Çorum’da da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören kişi hayatını kaybetti.

Hamaney, Trump'a yanıt verdi: Aklı başında biri İran'ı tehdit etmez

İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, “İran’ı, halkını ve tarihini bilen aklı başında insanlar asla bu millete karşı tehditkar bir dille konuşmaz” dedi.

Düzenleme yolda: Boşanmak için önce arabulucuya gidilecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, boşanmak başta olmak üzere aile içi anlaşmazlıklarda ‘dava açmadan önce arabulucuya başvurma imkanı getirileceğini’ söyledi.

Vergi gelirleri artınca bütçe ocakta fazla verdi
Muhalefet zirvesi: Davutoğlu ağırlık koymak istedi, beş lider 'nazikçe' direndi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 787 gündür hapiste

YAZARLAR

Ofansif mizah örneği olarak birkaç anayasa maddesi

Murat Sevinç

Babalar günü bu yıl da coşkuyla kutlanmadı!

Arzu Uzunali

İnsan aynı anda iki kişiyi sevebilir mi?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Roma dondurması meselesi

Elvan Uysal Bottoni

Gelecekten ses veren siyasetçiler…

Murat Sevinç

İşgalci kelimeler

Mustafa Dağıstanlı

Dere Sokak Üçlemesi, 'Körfez'le sona eriyor

Behzat Şahin

GÜNÜN 11’İ

Şeref Oğuz: Bazı yatırımlar altyapı getirir, bazılarıysa bağımlılık… 

Güldem Atabay: Molla rejimi Hürmüz Boğazı'nı geçişlere kapatır mı?

Erdal Sağlam: İş insanları artık 'İktidarın kişisel siyasi kaygılarla ekonomiyi ateşe atabildiğini' konuşmaya başladı

Elif Çakır: İsrail'in nihai hedefinin Türkiye olduğuna referans verilen isimlerden biri de Abdullah Öcalan

Zeynep Aktaş: Son beş yılda 35 fonun getirisi dolar bazında yüzde 100'ün üzerinde

Fatih Yaşlı: Savaşın iç politikaya tahvilindeki anahtar kavramsa 'iç cephe'

Esfender Korkmaz: Türkiye'de eğitim iki nedenle bozuldu

Mustafa Mutlu: Zafer Partililer bu kararı 'halay' çekerek kutladı

Yasin Aktay: Netanyahu İran'a karşı hızlı bir zafer umdu

Mehmet Y. Yılmaz: Saral, cumhurbaşkanına 'Sultanım' diye hitap ederken bir gerçeği ifade ediyor

Barış Pehlivan: Hakan Fidan'ın İran'ın nükleer programına kafa yorması dışişleri bakanı olmasıyla başlamadı

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×