Ekonomik Güven Endeksi eylülde rekor gerileyerek 71 puana inerken, Tüketici Güven Endeksi yüzde 59.3’e düşerek son dokuz yılın dibini gördü.
Geniş halk kitlelerinin iktidarın ekonomi politikalarına güvenini göstermesi bakımından önem taşıyan Tüketici Güven Endeksi Mart 2009’daki yerel seçimler sırasındaki 61.6 puanlık seviyesinin de altına geriledi. AKP’nin o seçimlerde yüzde 38.5’le kendi oy oranının altına düşmesi, ekonomiye güvendeki gerilemeye bağlanmıştı. 2008 küresel krizinin de etkisiyle gerileyen endeks, 2009 martına doğru yükselmeye başlasa da seçim öncesi ancak 61.6’ya yükselebilmişti.
Bugünkü rakam aynı zamanda Ocak 2009’dan bu yana görülen en düşük seviye.
2015 yılında diğer güven endekslerinin bir çatı göstergesi olarak yayınlanmaya başlayan Ekonomik Güven Endeksinde’ki 71 puanlık seviye de en dip nokta.
Endeksin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise kötümserliği gösteriyor. Aynı şekilde Tüketici Güven Endeksi’nde de 100’ün altı para harcamaya olan cesaretsizliği gösteriyor.
‘Ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından öncü bir gösterge’ olan Ekonomik Güven Endeksi ağustosta 83.9’a gerilemişti.
TÜİK’ten yapılan açıklamada, “Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı” dendi.
Ekonomik Güven Endeksi’nin alt bileşenleri olan diğer güven endekslerinden, Tüketici Güven Endeksi eylülde 59.3’e, Reel Kesim Güven Endeksi 90.4’e, Hizmet Sektörü Güven Endeksi 79.4’ee, Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi 88.5’e ve İnşaat Sektörü Güven Endeksi de 57.3’e geriledi.
Büyümede öncü gösterge: Ekonomik güven endeksi dokuz yılın en düşüğünde