İzmir Valiliği, TOMA’dan sıktıkları tazyikli suyla emekli öğretmen Nihat Sefer ve biyolog Semiha Usluduran’ın kollarının kırılmasına neden olan polisler için ‘görevlerini yaptıkları’ gerekçesiyle soruşturma izni vermedi.
Usluduran ve Sefer, sorumluların cezalandırılması ve adil yargılama hakkı için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Emekli öğretmen Nihat Sefer ile biyolog Semiha Usluduran. Fotoğraf: DHA
‘Değer miydi?’ diye sormak istedim
Gezi eylemleri sürecinde, Okmeydanı’nda polisin gaz fişeğiyle vurulan ve 269 gün sonra hayatını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın ölümü nedeniyle 13 Mart 2014’te İzmir’de düzenlenen protesto gösterilerinde, TOMA’dan tazyikli su sıkılması sonucu yere yuvarlanan Sefer ile Usluduran’ın kolları kırıldı.
Yaklaşık bir yıldır süren tedavilerine rağmen ikisinin de halen kollarını kullanmakta sorun yaşadıkları belirtildi.
Olaydan sonra TOMA’yı kullanan polislerden şikayetçi olan Sefer, “Bu cana kasıt nedir anlamadım” dedi. Kolu iki yerinden kırılan Usluduran ise, TOMA’dan su sıkan polisi görüp ona ‘Değer miydi?’ diye sormak istediğini söyledi.
Valilik: TOMA’daki polisler görevlerini yapıyordu
Savcılık, Usluduran ve Sefer’in şikayeti üzerine, suyun sıkıldığı TOMA’daki polisler için soruşturma izni istedi.
Bu talebi inceleyen İzmir Valiliği, 2 numaralı TOMA’yı kullanan polislerin kimliklerinin tespit edildiğini ancak suçu işlediklerinin tam belli olmadığını belirtip, müdahale anında ‘görevlerini yaptıkları’ gerekçesiyle soruşturma izni vermedi.
Bunun üzerine avukat Hasan Hüseyin Evin, Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulunup kararın iptalini istedi. Ancak buradan da olumsuz karar çıkmasının ardından savcılık polisler hakkında takipsizlik kararı verdi.
Devletin cezasızlık politikasının bir sonucu
Haklarında soruşturma izni verilmeyen polislerin cezalandırılmasını isteyen Usluduran ile Sefer, adil yargılama talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Hasan Hüsesin Evin, “Burada yaşananları, devletin cezasızlık politikasının bir sonucu olarak değerlendiriyoruz. Adil yargılama hakkı ihlal edilmiştir” dedi.
Evin, Anayasa Mahkemesi’nden de bir sonuç elde edilememesi durumunda, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi.