Taha Akyol: Erdoğan'ın açıklamaları Türkiye'nin lehine olacaktır

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Konuyla ilgili duruşlarımıza göre, Başbakan’ın bildirisinde eksikler, fazlalar bulabiliriz. Fakat unutmamak gerekir ki, ortada çözüm yoluna konulması gereken bir Türk-Ermeni sorunu vardır, uluslararası hale gelmiştir. Bir çırpıda değil, karşılıklı adımlarla çözüme ulaşılabilecektir.

“Ermeniler bizi kesti” söylemi çoktan demode olduğu gibi, “soykırım” dayatması da çözüme engel olmaktadır.
Türkiye’nin hem “soykırım”ı reddeden, hem dönemin acılarına anlayışla yaklaşan bir perspektif ortaya koyması, sözlerini daha etkili hale getirecektir; bunun örnekleri az değildir.

Bildiri tek taraflı da değildir, Ermeni milliyetçileri de “tarihten husumet çıkarmayı… acıların yarıştırılmasını… Türkiye karşıtlığı için bir bahane olarak kullanılmasını… Siyasi çatışma konusu haline getirilmesi” için Ermeni milliyetçilerine çağrı yapılmıştır.
Göreceksiniz, dünya diplomasi camiasında bildirinin Türkiye lehine etkileri olacaktır.

Taha Akyol’un yazısı