Suriyelilere yasal çalışma izni çıktı. Çalışmak isteyenler büyükşehir ve bölge kentlerine yerleştirilecek.

Fotoğraflar: DHA
Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un haberine göre ülkesinden ayrılmaya zorlanarak kitlesel olarak Türkiye’ye koruma talebiyle gelen sığınmacılara yönelik ‘Geçici Koruma Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, sayıları 2 milyonu bulan Suriyeli sığınmacıların koşullarını düzenlemeye yönelik.
Gelen yenilikler şöyle:
Özel bir kimlik kartı
* Düzenleme öncesinde de kayıt altına alınan Suriyeli sığınmacılara ‘koruma kimlik belgesi’ verilecek. Belge, bir nevi kimlik kartı olarak sığınmacıların fotoğraf ve parmak izi alınarak verilecek. Bu kimlikler pasaport yerine de geçecek.
* Kimlik kartı verilen Suriyeliler, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen illere gönderilecek.
* Koruma statüsünden ‘kitlesel akın’ dönemlerinden önce gelenler yararlanamayacak. Ciddi suçtan mahkum olan, Türkiye’de ceza gerektiren eylemlerde bulunan, hakkında insanlık suçu hükmü bulunan ya da zalimce eylem yaptığı düşünülenlerle terör eylemi planladığı ya da terör eylemlerine karıştığı tespit edilenler de kapsam dışı.
Belirli bölgelerde çalışma izni
* Geçici koruma süresince sığınmacılara çalışma izni verilebilecek. Koruma kimlik belgesi olan sığınmacılar, işverenlerin taleplerine göre işe yerleştirilecek. İşverenler, çalıştırmak istedikleri Suriyelilerin kimlik örnekleriyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuracak.
Sığınmacıların tüm illerde değil bilhassa büyük kentler ile güney ve güneydoğu kentlerinde çalıştırılması yönetmelikte yer almasa da bahsi geçen konulardan biri. Özellikle Suriyeli sığınmacılara karşı geçtiğimiz aylarda büyük şiddet olaylarının yaşandığı Gaziantep’te Suriyelilerin çalışması için talebin fazla olduğu belirtiliyor. Bayburt, Bitlis gibi küçük illerin de Suriyeli istihdamına açılması söz konusu.
Suriyeli limiti olacak
* Çalışma izni sadece fiziksel ağırlıklı işlerde değil tüm sektörlerde geçerli olacak. Öğretmen, mühendis ve tercüman gibi mesleklerden Suriyeliler şirketlerin talep etmesi halinde çalışabilecek.
Düzenlemeyle, Suriyeli işçilerin alındığı pamuk toplama, tekstil gibi işlerde kaçak çalışmanın önüne geçilmesi hedefleniyor. Sektör ve işletmelere ‘Bir fabrikanın en fazla yüzde 10’u sığınmacılardan oluşabilir’ ya da ‘Tekstil işçilerinin yüzde 20’si Suriyeli olabilir’ gibi limitler de getirilebilir.
Bedava tıbbi hizmet
*Yabancı kimlik numarası alan sığınmacılar, katılım payı ödemeksizin tedavi hizmeti alabilecek. Sığınmacılara, üreme sağlığı desteği de verilecek, uyuşturucu bağımlıları tedavi edilecek.
* Suriyelilerin uygulamalardan yararlanmaları için tercümanlık hizmeti verilecek. Psikolojik destek alacak yabancılar, insan kaçakçılığı girişimlerine karşı da korunacak.
* TÜİK tarafından istatistiki bilgileri tutulacak sığınmacılarla ilgili işlemler konusunda MİT Müsteşarlığı’nın istihbarat taleplerine TÜİK cevap verecek.