Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Kaldırılması lazım” demesi üzerine dört gün içinde ‘tarihe karışan’ TEOG’dan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bürokratlarından bile habersiz vazgeçildiği ortaya çıktı.

Fotoğraflar: DHA
Hürriyet yazarı Taha Akyol, bakanlık yetkililerinin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın TEOG’un bu yıl yapılmayacağını açıklamasından kısa süre önce, Erdoğan’a iletilmek üzere TEOG sisteminin getirilerine dair bir bilgi notu hazırladıklarını yazdı.
Anket yapılsın, ertelensin istemişler
Akyol, Erdoğan’ın TEOG çıkışından sonra bakanlık yetkililerinin de şaşkınlığa uğradığını belirterek şöyle yazdı: “TEOG sistemini geliştirerek olgunlaştırmak yerine, birdenbire ‘yeni sistem’ gündeme gelmişti; ne olduğu henüz bilinmeyen yeni sistem. Bakanlığın üst düzey görevlileri hemen bir ‘bilgi notu’ hazırladılar; Cumhurbaşkanı’na sunması için bakana vermek üzere. Şöyle diyorlardı: ‘Bir değişikliğe gidilecekse örneğin e-okul üzerinden velilere, öğrenci ve öğretmenlere yönelik anketlerle görüş alınması ve nihai kararın bu anketlerin sonuçları ile verilmesi sürecin demokratik yönetilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.’“
Bilgi notunda dört madde
Bakan Yılmaz’ın TEOG’un bu yıl yapılmayacağını söylemesinin ardından bilgi notunun da bir işe yaramadığını belirten Akyol, hazırlanan bilgi notunun da detaylarını paylaştı.
Buna göre bakanlık yetkilileri, iktidar üyelerine ve Erdoğan’a TEOG’la ilgili şu bilgileri veriyordu:
– Sınav stresini azaltmak için sınavlar öğrencilerin kendi okullarında, kademeli olarak ve yeterli zaman verilerek yapılıyor.
– Sorular okutulan derslere göre hazırlanıyor; böylece öğrenci ders çalışmaya teşvik ediliyor.
– Sadece bilgi değil, yetenek ve beceri ölçümüne yönelik sorular da yer alıyor.
– Amerika, Japonya, İngiltere, Güney Kore, Hollanda ve Macaristan gibi ülkelerde de ortaöğretime geçişte böyle ‘merkezi sınav’lar uygulanıyor…
Torpil ve kayırma olursa?
Akyol, bakanlık yetkililerinin kaos yaşanmadan yapılacak geçiş için en az bir yıl istediklerini belirtirken, yeni alternatifler olarak konuşulmaya başlanan seçeneklere de ciddi uyarılarda bulunduklarını belirtti.
Bunlardan biri ‘torpile karşı önlem almak’.
Akyol, şöyle yazdı: “Seçeneklerden biri ‘Her okulun kendi sınavını yapması’ imiş. Yoksul bir semtte, Anadolu’nun bir kasabasında yaşayan yetenekli çocuklar büyük şehirlere gelip iyi okulların sınavlarına girecek, öyle mi?! Aynı gün yapılan farklı okul sınavlarına çocuklar nasıl katılacak? Üstelik ‘bilgi notu’nda bunun torpil ve kayırmaya yol açabileceği uyarısı yapılıyor.”
Erdoğan ikinci sinyali de verdi: Üniversiteye giriş sistemiyle de ilgili çalışma var
TEOG kaldırıldı, bakan ‘rahatlattı’: Bize güvenin, kaygılanmaya gerek yok
TEOG sınavı kaldırıldı
CHP’li Ağbaba’nın iddiası: TEOG’u imam hatiplerin önünü açmak için kaldırıyorlar
CHP’den eleştiri ve destek: Amerika’yı keşfediyorlar, TEOG mutlaka kalkmalı
Başbakan işareti verdi: TEOG kalkıyor
TEOG’un yerine ‘sınavsız’ sistem gündemde
Erdoğan’ın TEOG’a alternatifi: Liseler imtihanları kendi yapar
Sil baştan: Erdoğan’a göre dört yıl önce hayata geçirilen TEOG ‘artık kaldırılmalı’