Sudan’da 11 Nisan’daki askeri darbeden bu yana ülkeyi yöneten askeri konseyden sivil yönetime geçişi garanti edecek ve geçici sivil yönetim düzenlemelerini içeren Anayasal Bildiri Anlaşması, askeri ve sivil temsilciler tarafından törenle imzalandı.

Euronews Türkçe’nin haberine göre, Sudan Askeri Geçiş Konseyi ile sivil muhalefet koalisyonu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, başkent Hartum’daki Sadaka (Dostluk) Kongre ve Toplantı Merkezi’nde düzenlenen törenle anayasal bildiriye imza koydu. Söz konusu anlaşma, Afrika Birliği ve Etiyopya’nın arabuluculuk çabaları ile hayata geçirildi.
Sivil muhalefet koalisyonu ile askeri yönetim arasındaki anlaşmanın imza törenine, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, Orta Afrika Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadera, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi, Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile çok sayıda ülkeden dışişleri bakanı ve uluslararası kuruluşların temsilcileri katılırken, Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.
Anlaşmaya göre, Sudan Askeri Geçiş Konseyi lağvedilerek, yerine Devlet Başkanlığı Konseyi oluşturulacak. Konseyin altı sivil ve beş asker üyesi, 19 Ağustos’ta yemin ederek görevine başlayacak.
Ardından, yeni konsey tarafından 20 Ağustos’ta başbakan atanacak. Kabine üyelerinin 28 Ağustos’ta açıklanması ve konsey onayının ardından, yeni hükümetin 31 Ağustos’ta yemin ederek çalışmalarına başlaması bekleniyor.
Anlaşmaya göre 1 Eylül’de Devlet Başkanlığı Konseyi ile kabinenin ilk toplantısını yapması, Devlet Başkanlığı Konseyi, başbakan ve bakanlar kurulunun belirlenmesinin ardından üç ay içinde parlamentonun oluşturulması öngörülüyor.