UFUK ÇALIŞKAN
Türkiye, son yılların en ciddi ‘su kıtlığı’ tehlikesiyle karşı karşıya. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok kentteki baraj doluluk oranlarının yüzde 30’larda seyrettiği bu dönemde hükümetten gelen, “B ve C planlarımız var” açıklamalarını sorduğumuz Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, “Bu planlar kısa vadeli ‘radikal’ önerilerdir, su sorunu aspirinle çözülmez” dedi.
Hükümetin ‘B ve C’ planları neler?
Toprak Su Enerji Çalışma Grubu üyelerinden Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, hükümetin kısa vadede havzalar ve barajlar arasında su aktarımı yapmak, deniz ve yeraltı sularına ‘aşırı’ yüklenmek gibi çözümlere başvurabileceğini söyledi.
‘Uzun dönemde uygulanırsa ekosisteme zarar verir’
“Bu planlar kısa vadeli ‘radikal’ önerilerdir, uzun dönemde uygulamaya devam edilmesi durumunda ekosisteme zarar verir” diyen Yıldız, kuraklık tehlikesinin ekosisteme en az zarar verecek yöntemlerle aşılması gerektiğini belirtti.
Önümüzdeki senenin de yağışlı geçmemesi durumunda Türkiye’yi çok daha sıkıntılı günlerin bekleyeceğine dikkat çeken Yıldız, “Su sorunu aspirinle çözülmez” dedi
‘Kuraklık tehdidini fırsata çevirmeliyiz’
Türkiye’nin yarı kurak bir coğrafyada bulunduğunu hatırlatan Yıldız, ‘su yönetiminin’ yeni koşullara uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Öncelikli olarak suyu depolamayı değil, nasıl verimli kullanabileceğimizi düşünmemiz gerektiğini savunan Yıldız,“Bu kuraklık tehdidini fırsata çevirmeli suyun verimli kullanımı konusunda toplumsal bilinç oluşturmalıyız.” dedi.
Yağışlar geçtiğimiz yıla göre yüzde 41.2 azaldı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın açıklamasına göre, 2013 Ekim-Aralık döneminde yağışlar, geçen yıla göre yüzde 41.2, normal yıllara göre yüzde 30.4 azaldı. En fazla yağış azalması yüzde 49.4 ile İç Anadolu ve yüzde 47.7 ile Akdeniz bölgelerinde oldu. Bu iki bölgeyi yüzde 45.9 ile Doğu Anadolu, yüzde 30.4 ile Güneydoğu Anadolu, yüzde 25.7 ile Marmara, yüzde 18.8 ile Ege, yüzde 11.8 ile Karadeniz bölgeleri takip etti.
İstanbul ‘olağanüstü kurak’
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Kasım 2013-Ocak 2014 arasını gösteren kuraklık analizi raporları da İstanbul’daki kuraklık artışını ortaya koyuyor.
Meteorolojik Kuraklık Haritası’nda yer alan verilere göre İstanbul, Orta Karadeniz ve Hatay ‘olağanüstü kurak’ günler yaşarken, Türkiye’nin birçok bölgesi ‘şiddetli’ kuraklığın etkisi altında.
Barajlar susuzluk rekoru kırdı
İSKİ’den alınan bilgiye göre ise, İstanbul barajlarında son 10 yılın susuzluk rekoru kırıldı. Barajlarda geçtiğimiz yıl yüzde 82.6 olan doluluk oranı 2014’ün ilk üç ayında yüzde 52 azalarak yüzde 30.34‘e düştü.
İstanbul’un barajlarındaki son durum
Ömerli: %41 Pabuçdere: % 0.21 Sazlıdere: %16.92 Büyükçekmece: %28.92 Alibey: %21.16
Terkos: %40.52 Kazandere: %12.68 Elmalı: % 6.79 Darlık: % 29.67 Istrancalar: % 18.21