• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Sözcü davasında tanık olarak dinlenen Koru: Öyle hissettim

23/01/2018 13:23

 

Sözcü gazetesinin imtiyaz sahibi Burak Akbay’ın gençliğinde İsviçre’de Gülen Cemaati evlerinde yetiştiği iddiasını gündeme getiren gazeteci Fehmi Koru ‘çark etti.’ Koru, “Ben öyle hissettim” dedi.

 

Yıllar boyu Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen Koru’nun, sahibi ve üç çalışanı hakkında ‘FETÖ’ gerekçesiyle soruşturma başlatılan Sözcü hakkında ‘tanık’ sıfatıyla ifade verdiği ortaya çıkmıştı.


Koru, Burak Akbay’ın babası Ertuğrul Akbay’ın, “Burak İsviçre’de Cemaat’e ait bir evde yetişti” dediğini öne sürüyordu.

Koru’ya göre Sözcü, Cemaat’in muhalefeti yönlendirmek için açtırdığı bir gazete olabilirdi.

‘Mizahi bir bitiş olsun diye’

Sözcü’den Hande Zeyrek ve Can Özçelik’in haberine göre Sözcü gazetesiyle ilgili davanın bugün görülen ikinci duruşmasında, mahkeme heyetinin sorularına yanıt veren Koru, davaya konu yazısının yayınlandığı köşe için şunları söyledi: “O köşe kulis yazılarının yer aldığı bir köşeydi. Yazımın geneli dikkate alındığında mizahi bir bitiş olsun diye öyle bitirdim.”

Gazetenin kuruluş felsefesi hakkında bilgiye sahip olmadığını belirten Koru, 2010 yılında kaleme aldığı bir yazıdan hareketle başka şeylerin yazıldığını anlattı.

Koru şöyle konuştu: “Bir gezi sırasında Ertuğrul Akbay, ‘Oğlunun öğrenci olduğu yurtdışında güzel insanlarla tanışarak dini hassasiyetlere sahip insan olarak yetiştiğini’ söylemişti. Bugünden geriye baktığımda o dönemin şartları içinde mübalağalı, övünme meselesi olarak o günün şartları içinde söylediğini ve gerçek olmadığı hissine kapıldım.”

‘O zaman FETÖ yok’

Mahkeme başkanının, “Güzel insanlar ifadesi Cemaat mi? FETÖ mü geçti konuşmada” sorusunaysa Koru şu yanıtı verdi: “Bu 1990’lı yılların ilk yıllarında. O zaman FETÖ yok. Cemaat diye adlandırılan bir grup var. Ben oraya çektim. Başka yurtdışında olan insanlar olmadığını düşünerek oraya çektim. O sırada kendisinin çocuğunu övmek amaçlı böyle bir şey yaptığını düşünüyorum.”

Yanıtının ardından Koru’ya savcılıktaki ifadesini hatırlatan mahkeme başkanı, “İsviçre’de Cemaat’e ait bir evde kaldığı cümlesi var” dedi.

‘İfademde geçiyorsa yanlış’

Bunun üzerine Koru, ifadesinde öyle bir şey geçiyorsa yanlış olacağına dikkat çekerek şöyle devam etti: “Yazımda o kanaate sahip olduğum için, o dönemde Cemaat ile irtibatlı güzel insanlarla tanışmak olduysa, ev sohbetleri olmuşsa o yöne işaret edecek bir cümleyi kurdum. O zaman FETÖ yoktu. Güzel insanlar anlamında yorumladım. Yazıyı 2010 yılında yayınladım. O zaman 17/25 yok. 15 Temmuz yok. O sırada yazdığım bir yazı münhasıran bu konuya ayrılmış bir yazı da değil. Bir paragraflık bir şey.”

Mahkeme davanın sanıkları için adli kontrol ve yakalama kararının devamına hükmederek duruşmayı 30 Mayıs 2018 tarihine erteledi.

Ne olmuştu?

Gazete hakkında geçen Mayıs’ta başlatılan ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında gazetenin imtiyaz sahibi Burak Akbay’a yakalama kararı çıkarılmış, gazetenin internet sorumlu müdürü Mediha Olgun ve muhabir Gökmen Ulu önce tutuklanmış, sonra serbest bırakılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu’nun yürüttüğü soruşturma dosyasında iki haber var. İlki, 15 Temmuz 2016’da gazetenin internet sitesinde 16.25’te yayınlanan ‘Sözcü Erdoğan’ı buldu’ başlıklı haber.

Ulu’nun haberinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te tatil yaptığı otelin adres ve görüntüsü yer alıyordu.

Darbe girişiminden birkaç gün önce Erdoğan’ın basına çıkmadığı ve etkinliklere katılmadığı dikkat çekmiş, tatil yaptığına ilişkin haberler basına yansımıştı.

Sözcü’ye operasyonda manidar ‘tanık’: Fehmi Koru ifadesi soruşturma dosyasında

Sözcü konu basın özgürlüğü olunca yazacak bir şey bulamadı

‘Erdoğan’ın tatili’ni haberleştiren Sözcü muhabiri Gökmen Ulu gözaltına alındı

Sözcü’ye soruşturmanın gerekçesi iki haber: Erdoğan’ın tatili ve ‘2016 falı’

Sözcü’yü ziyaret eden Kılıçdaroğlu: Talimatla başlık atmıyor, rahatsızlık veriyor

Star yazarı Zentürk isyan etti: Önce Oğuz Güven şimdi de Sözcü, anlayamadım

Gözaltı kararı çıkarılan Sözcü’nün patronu Akbay: Savcının ‘firari’ açıklaması skandal

Başsavcı Fidan: Sözcü’ye operasyon sadece patrona ve birkaç çalışana yönelik

Sözcü’nün yayın yönetmeni: Kulağımıza gelmişti, bunu yapanlar kripto ‘FETÖ’cü

Sözcü’nün avukatı: Gözaltı kararı yok, sadece arama ve el koyma kararı var

Sabah duyurdu: Sözcü’deki gözaltıların nedeni ‘FETÖ’ ve ‘Erdoğan’ı bulduk’ haberi

 

 

 

Kategori:Medya

SON HABERLER

Seria A'da şampiyon Napoli

İtalya Birinci Futbol Ligi’nde (Serie A) 2024-2025 sezonu şampiyonu Napoli oldu.

Fenerbahçe Beko'nun EuroLeague finalindeki rakibi Monaco

EuroLeague ‘Final Four’ yarı finalinde Olympiakos’u yenen Monaco, finalde Fenerbahçe Beko’nun rakibi oldu.

Atatürk'ün adı Malta'da bir caddeye verildi

Malta’nın Marsa kasabasında, tarihi Türk Şehitliği’ne yakın işlek bir caddeye Mustafa Kemal Atatürk’ün adı verildi.

Hamburg'da tren istasyonunda bıçaklı saldırı: 12 yaralı

Almanya’nın Hamburg kentindeki merkez tren istasyonunda düzenlenen bıçaklı saldırıda 12 kişi yaralandı.

Yargıç, Trump yönetiminin Harvard kararını durdurdu

ABD’de federal yargıç, Trump yönetiminin Harvard Üniversitesi’ne uluslararası öğrenci kabulünü engelleme kararını geçici olarak durdurdu.

Bir döneme damga vurmuştu: NTV Spor'un satışı için son aşamaya gelindi
Afrin harekatına 'işgal' diyen Afrika gazetesine saldırı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 761 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Korkut Boratav: ABD emperyalizminin yeni yüzyılda saldırganlaşması, dolar hegemonyasını zayıflattı

Zafer Arapkirli: İlhan Şeşen'in dediği gibi iktidar açısından 'Benim Aklım Başımda Değil'e çok kolay bağlayacaksınız siz de…

Zeynep Aktaş: Enflasyonun üzerinde getiri sağlayanlar yatırımcıların dikkatini çekiyor

Erdal Sağlam: Var olan güvensizlik büyüyor

Burcu Aydın: Bu, temmuzda asgari ücret, memur ve emekli maaşlarında bir artış öngörülmediği anlamına geliyor

Kansu Yıldırım: CHP'li ve DEM Parti'li yerel yönetimlerin üzerinde tam denetim sağlamak hedefleniyor

Sefer Levent: 30 çalışandan biri artık motokurye

İbrahim Kahveci: O da ne? Köprü hala müteahhitte….

Deniz Zeyrek: Akılları fikirleri cinsellik

Esfender Korkmaz: Sorunların nedenlerinden biri de IMF ile gelen dalgalı kur politikası

Çiğdem Toker: Şimşek programının bir uluslararası toplantılarda görünen yüzü var, bir de kayda girmeyen yüzü

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×