‘Şike’ soruşturmasının kumpas olduğu iddiasıyla hazırlanan iddianamenin bir numaralı sanığı Fethullah Gülen hakkında 35 yıldan 85 yıla kadar hapis cezası istendi.

Fotoğraf: Reuters
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fuzuli Aydoğdu tarafından hazırlanan iddianamede eski emniyet müdürlerinin de aralarında bulunduğu 108 kişinin adı geçiyor.
‘Silahlı örgüt’ten, ‘iftira’ya her şey var
DHA’nın haberine göre şüpheliler hakkında istenen cezalar belli oldu.
Buna göre Fethullah Gülen, İlhan İşbilen, İhsan Kalkavan, Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı ve dönemin İstanbul emniyet müdür yardımcısı Mutlu Ekizoğlu hakkında benzer suçlamalarla 34 yıldan 85 yıla değişen hapis cezaları isteniyor.
İddianamede Gülen hakkında, ‘Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetmek’, ‘Özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek’, ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’, ‘Haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek’, ‘Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek’, ‘Resmi belgede sahtecilik’, ‘İftira’, ‘İftira nedeniyle mağdurun gözaltına alınmasına veya tutuklanmasına neden olma’ ve ‘Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme’ iddiasıyla 35 yıldan 85 yıla kadar hapis cezası istendi.
İşbilen ile Kalkavan’a da aynı istem
Eski milletvekili İlhan İşbilen ve iş insanı Muammer İhsan Kalkavan hakkında da ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’, ‘Haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek’, ‘Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetmek’, ‘Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek’, ‘Özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek’, ‘Resmi belgede sahtecilik’, ‘İftira’, ‘İftira nedeniyle mağdurun gözaltına alınmasına veya tutuklanmasına neden olma’, ‘Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme’ suçlarından 35 yıldan 85 yıla kadar hapsi isteniyor.
Hidayet Karaca’ya en az 35 yıl
Tutuklu Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca hakkında da silahlı örgüt kurma, haberleşmenin gizliliğini ihlal, iftira, özel hayatın ifşası gibi suçlamalarla 35 yıldan 80 yıla kadar hapis cezası istendi.
Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı hakkında da yine benzer suçlamalarla 35 yıldan 78 yıla kadar hapis talep edildi.
Emniyet müdürlerine ‘örgüt üyeliği’ suçlaması
Dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mutlu Ekizoğlu ile İstanbul Organize Suçlar ile Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç hakkında da ‘silahlı örgüt üyeliği’ dahil, diğer şüphelilere atılı suçlamaları işledikleri iddiasıyla bu suçlardan ayrı ayrı 34 yıldan 80 yıla kadar hapis cezası istendi.
Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan ve Prof. Dr Suat Yıldırım hakkında benzer suçlardan ayrı ayrı 35 yıldan 78 yıla kadar hapis, Gülen’in avukatı Orhan Erdemli, gazeteci Mehmet Baransu, eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer ve avukat Cemalettin Mutlu hakkında da, ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan ayrı ayrı 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Geri kalan 94 şüpheli için de beş yıldan 70 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istendi.
75 müşteki, 94 mağdur var
Dosyada 75 müşteki ve 91 mağdur yer alıyor. Bazı isimler şöyle: Aziz Yıldırım, Serdar Adalı, Tayfur Havutçu, Yılmaz Vural, Emanuel Emenike, Bülent Uygun, Göksel Gümüşdağ, Hikmet Karaman, Deniz Tolga Aytöre, Ümit Karan, Mahmut Özgener, Mustafa Sani Şener, Gökçek Vederson, İbrahim Akın, Mecnun Otyakmaz, Sami Dinç, Sadri Şener, Murat Özaydınlı, İskender Alın, Rıza Çalımbay, Cemil Turhan, İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu.
Ne olmuştu?

Şike davasında hakkında verilen ceza Yargıtay’da onanan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Bağdat Caddesi’nde düzenlenen yürüyüşte.
Ancak savcı Abdullah Mirza Coşkun, ‘infazın durdurulmasını ve yeniden yargılama yapılmasını‘ istedi. İstanbul 13′üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Coşkun’un talebini 23 Haziran 2015’te kabul etti.
Mahkeme kabul gerekçesi olarak 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nda yapılan ‘yeni olaylar veya yeni deliller ortaya konulup da bunlar yalnız başına veya önceden sunulan delillerle birlikte göz önüne alındıklarında sanığın beraatini veya daha hafif bir cezayı içeren kanun hükmünün uygulanması ile mahkum edilmesini gerektirecek nitelikte olursa’ değişikliğini göstermişti.
Bu kararla hakkında altı yıl, üç ay hapis cezası kararı verilen Yıldırım ve diğer sanıkların kesinleşmiş cezaları da bozulmuş oldu.
13 Ocak 2015 tarihindeki duruşmada bu altı sanık ve Yargıtay tarafından cezası bozulup yeniden yargılanan sanıkların dosyaları birleştirilmiş, 37 sanığın yeniden yargılanmasına başlanmıştı.
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, 9 Ekim 2015 tarihinde görülen duruşmada ‘şike yapmak’ ve ‘örgüt kurmak’ suçlamasından beraat ederken, 3 Temmuz 2011’de başlayan dava, Fenerbahçe’nin 2010-11 sezonunda şike yapmadığı kararıyla sonuçlanmıştı.