Zamlarla gündemde olan sigaradan alınan nispi vergi (Özel Tüketim Vergisi) indirildi, maktu vergi (paket başına alınan vergi) artırıldı.
Özel tüketim vergisi oranları ile maktu vergi tutarları yeniden belirlenerek sigaranın vergileme yapısında değişikliğe gidildi.
Düzenlemeye ilişkin Cumhurbaşkanı karar Resmi Gazete’de yayınlandı.
Buna göre sigara üzerindeki nispi özel tüketim vergisi oranı yüzde 57’den yüzde 53,5’e indirildi, paket başına alınan maktu vergi tutarı 5,7424 liradan 7,8 liraya çıkarıldı.
AA’nın haberine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı kararın nedenini ‘sigaranın enflasyon üzerindeki baskısını azaltmak’ olarak açıkladı.
Bakanlığa göre düzenlemeyle maliyet artışlarının daha az fiyat değişikliklerine yol açması amaçlanıyor.
Değişikliğin bütçede herhangi bir gelir kaybı olmayacak şekilde düzenlendiği belirtilirken, sigaranın çarpan katsayısı 5,17’den 4,38’e indirilmiş oldu.
Yani sigara firmaları bir birimlik maliyet artışını karşılamak için sigara fiyatlarını 5,17 lira değil 4,38 lira artırmaları yeterli olacak.
‘Düşük fiyatlı sigara satmayın demektir‘
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl’se düzenlemeyle ilgili iki paylaşımda bulundu:
* Resmi Gazete’de gece yapılan ÖTV düzenlemesi ile 60 liralık bir paket sigaranın satış fiyatı içerisindeki vergi oranı yüzde 82’den yüzde 86’ya yükselmiştir. Bu düzenleme özellikle düşük fiyatlı sigara gruplarını etkilemektedir. Umarım bu uygulamalar kaçak ve kayıt dışını daha da artırmaz!
* Cumhurbaşkanı kararıyla bazı tütün ürünlerinde yapılan ÖTV düzenlemesi sonucunda 60 liralık bir paket sigarada vergi yükü yüzde 82,99’dan yüzde 86,42’ye yükselirken 80 liralık bir paket sigaradaki vergi yükü yüzde 80,84’ten yüzde 79,92’ye düşmüştür. Düzenlemenin özü, düşük fiyatlı sigara satmayın demektir.