Suriye’de yüzlerce kişinin öldürüldüğü kimyasal silah saldırısını Türkiye’nin yaptırdığı yönündeki makalesiyle tartışma yaratan Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh, elinde en az bir belge bulunduğunu söyleyerek makalesinin arkasında durdu.
‘En az bir belgeye erişimim var’
BBC Türkçe’ye konuşan Hersh, ‘kanıtların yetersiz olduğu ve kaynakların isimsiz olması nedeniyle makalenin güvenilirliğine dair soru işaretleri bulunduğu‘ yönündeki eleştirilere şu tepkiyi verdi: “Herkes zaten öyle der… Ben çok uzun zamandır bu işi yapıyorum. ABD’nin El Nusra gibi gruplar hakkında ne bilip ne bilmediğine dair sorular içeren ve 21 Ağustos’tan çok önce sarin gazı üretebilme kapasitelerine dair en az bir belgeye erişimim var.”
‘Eğer benim elimde varsa…’
İddiaları Türkiye’nin yanı sıra Beyaz Saray da yalanlamışken, Barack Obama yönetimi Hersh’ün makalesini dayandırdığı en önemli unsurlardan biri olan istihbarat raporu için “Ne böyle bir rapor istenmiştir, ne de [onlar tarafından] hazırlanmıştır” açıklaması yapmıştı. Deneyimli gazeteci bu açıklama hakkında, “O zaman nasıl oluyor da ben makalemde onların ifadelerini kullanabiliyorum. Eğer benim elimde varsa ve ben onu kullanabiliyorsam, nasıl öyle bir belge olmadığını söyleyebilirler?” dedi.
‘MİT-Jandarma bilgileri de belgeye dayanıyor’
Hersh, istihabarat raporu dışında da belgeler bulunduğunu söyleyip, bu belgelerde ‘El Nusra’nın eğitimine MİT ve jandarmanın dâhil olduğuna’ ilişkin bilgiler yer aldığını söyledi: “Türkiye’de MİT ve jandarmanın, [El Nusra’nın] eğitilmesine, bu kimyasal silahları nasıl kullanacaklarını öğrenmelerine yardımcısı olduklarından şüphelenmek için bazı sebepler olduğu belirtiliyor.”
‘Kaynaklarım işten mi kovulsun?’
Hersh, kaynaklarının isimlerini niçin vermediği yönündeki eleştiriye de yanıtında da basit bir gazetecilik kuralını hatırlattı: “Bu iddialar çok meşru iddialar. İnsanlar için ‘kaynakların isimsiz olması’ yapılabilecek en basit eleştiri. İsimlerini verirsem hepsi işini kaybeder. Herkes istediğini söyleyebilir.”
‘Genelkurmay’dan kaynaklarımı açıklamam’
Seymour Hersh, “Makalede yer alan iddialar ABD yönetimindeki karar mercilerin görüşü mü, yoksa kaynakların bireysel görüşleri mi?” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Ben, ABD Başkanı’na giden ve Guta’nın doğusunda elde edilen sarinle, Suriye ordusunun mühimmat deposundaki sarinin aynı olmadığını söyleyen ABD Genelkurmay Başkanlığı’ndaki isimler hakkında yazıyorum. Dolayısıyla bunların yalnızca ‘dışarıdakiler mi’ yoksa ‘içeridekiler mi’ olduğuna siz karar verin. Tabi ki bunun hakkında konuşmayacağım.”
‘Savaşı Esad kazanır, Türkiye karışır’
Hersh, BBC’nin ‘The World Tonight‘ adlı radyo programında da, savaşın ‘uzun dönemde sonuçlarının ne olacağı‘ sorusunaysa, “Savaşı Beşar Esad kazanır ve Türkiye dahil bölge büyük bir karmaşaya sürüklenir” cevabını veriyor.
Seymour Hersh’ün, London Review of Books’ta yayımlanan makalesinde yer alan iddialar şöyleydi: