Servet Yıldırım: Halkın enflasyonu başka

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Halkın enflasyonu başka. Çekirdek enflasyon gıda ve enerji gibi dalgalı kalemleri dışarıda bıraktığı için politika yapıcılar açısından önemli olabilir; eğilim hakkında daha doğru bilgi verebilir ama halkın enflasyonu onun sepetinde en çok yer kaplayan ürünlerle ölçülür. Burada da ana kalem gıdadır.

Bu nedenle çekirdek enflasyon gerilese bile gıda enflasyonu yüksek seyrettiğinde, özellikle düşük ve orta gelir grupları enflasyondaki düşüşü aynı ölçüde hissedemez.

Bundan sonraki aylarda gıdayı yakından izlemekte fayda var. Halkın enflasyonun geleceğini bir aylık düşüşten ziyade bu trendin devam edip etmeyeceği belirleyecektir. Çünkü bizim gibi ülkelerde orta ve düşük gelirli tüketiciler, gelirlerinin daha büyük kısmını gıdaya ayırdıkları için gıda fiyatlarındaki şoklardan çok daha fazla etkileniyorlar.

Daha düne kadar gıda enflasyonunun bizde kronikleşmiş bir sorun haline geldiğini konuşuyorduk. Ciddi bir reform gerektiği konusunda geniş bir mutabakat vardı.

Gıda fiyatlarının gerilemiş olması bu nedenle olumludur.

Servet Yıldırım’ın yazısı