• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Selin Nakıpoğlu: Siyasal İslam'da bahane çoktur

15/06/2024 10:23

Ülkede hukuk dışı uygulamalar almış başını gitmiş durumda. İki gün önce Gebze Alaattin Kurt Anadolu Lisesi’nin mezuniyet töreninde öğrencilerin, kıyafetleri gerekçe gösterilerek mezuniyete alınmadıklarını velilerin çektiği ve sosyal medyada paylaştığı videoyla öğrendik.

Protokolün katılacağı bahane edilerek -ki siyasal İslam’da bahane çoktur- özellikle kız öğrencilerin kıyafetlerinin günler öncesinden okul yönetimi tarafından görülmek istendiğini, uygunsuz elbise giymemiş olan öğrencilerin programa dahil edileceğinin söylendiğini, okul yönetimince elbiseleri uygun bulunmayan öğrencilerin programa alınmadığını ve okul kapısı önünde bekletildiklerini de yine velilerden öğrendik. Videoda bir veli “Öğrenciler açık olduğu için içeri alınmıyor” diye isyan ediyordu. Bir öğrenci ise giydiği kıyafeti göstererek “Bu elbisemden dolayı beni almadılar” diyordu şaşkınlıkla. 


Öncelikle ifade etmek isterim ki; bu karanlık zihniyet ürünü, hukuka aykırı, ayrımcı uygulamayı bizlere duyuran velilere teşekkürü bir borç bilirim. Maruz kaldıkları kötü muamele sonucu mezuniyet törenleri zehir edilen öğrencilerin de öfkelerini paylaşıyorum, o anlarda vermiş oldukları mücadeleden ötürü kendileri ile ne kadar gurur duysalar az. Görüntüleri izlerken ben de öfkelendim ve ülkemin getirildiği bu içler acısı duruma yine üzüldüm. Bu başta öğrencilere, ailelerine ve esasen hepimize yapılmış olan bir zorbalıktır. Zorbalar; Anayasa, hukuk tanımaz, ezmeye, göz korkutmaya çalışır. Ama Gebze Alaattin Kurt Anadolu Lisesi öğrencileri ve aileleri bu zorbalığa boyun eğmedi, mücadele etti. Ardından Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den konuya dair açıklama geldi. “Basit bir olay, okul müdürümüz gayet mantıklı başlangıç yapmış” dedi. 

Mezuniyet kutlamasına katılmaya çalışan öğrencilerin kıyafetlerini kapıda jandarma kontrol etmiş, öğrenciler kutlama alanına almamış, yüzlerine kapı kapatılmış, AKP eğitiminin Bakanı ise olayı “basit” olarak nitelendirmiş. Neyin basitliği bu Sayın Tekin? Savaş mı var ülkede? Ya da süreklileşmiş bir OHAL’de miyiz? Bu muameleyi nasıl basit bir olay olarak tanımlayabildiniz? Açıklamasında kılık kıyafet yönetmeliğinden, “milli manevi” değerlere uygun olarak giyilecek kıyafet kriterlerinden bahsetti Bakan. Ancak farkında değil galiba ama o gün mezuniyet kutlamasının yapılacağı gündü, yani okula derslere katılmak için gitmedi çocuklar. 

Yeri gelmişken yazayım, bu zihniyetin tecahül-i ariflerinden de ziyadesiyle sıkıldık. 

Selin Nakıpoğlu’nun yazısı

Kategori:Günün 11'i

SON HABERLER

Putin İstanbul'a gelmiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yarın (15 Mayıs) İstanbul’daki barış müzakerelerine katılmayacak.

Türkiye Kupası Galatasaray'ın

Ziraat Türkiye Kupası finalinde Trabzonspor’u 3-0 yenen Galatasaray kupanın sahibi oldu. 

ABD, Türkiye'ye 305 milyon dolarlık füze satacak

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye toplam 305 milyon dolarlık füze satışına onay verildiğini açıkladı.

İlk kez bir hastalığın toplam yükü çıkarıldı: RSV'nin maliyeti 24 milyar lira 

Türkiye’de ilk kez bir hastalığın toplam ekonomik yükü çıkarıldı. Özellikle bebeklerde ağır seyredebilen ve ölümlere yol açabilen respiratuar sinsityal virüsün (RSV) ülkeye toplam maliyeti yaklaşık 24,2 milyar lira. 

İstanbul'da suya yüzde 10 zam

İstanbul’da suya her ay yapılan Tüketici Fiyat Endeksi’yle (TÜFE) Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranındaki zam haricinde yüzde 10 zam geldi.

Tuğçe Madayanti Şen: Your Honor dizisi
Mustafa K. Erdemol: G7 aşırı sağın gölgesinde toplandı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 752 gündür hapiste

YAZARLAR

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

Silmek isteseler de silemezler

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

GÜNÜN 11’İ

Pınar Erişen: İnsanları 'elitist ve seçkinci' diye aşağılamak geri kalmış toplumların ortak hatası

Esfender Korkmaz: Hükümetin sıcak para sevdası geçmezse, ekonomik istikrar hiçbir zaman gelmeyecek

Mustafa Yalçıner: Ortadoğu'ya gezisine rağmen Türkiye'ye gelmiyor ve dışişleri bakanını yolluyor

Fatih Yaşlı: Lozan'la derdi olan diğer aktör Türkiye İslamcılığıdır

Alaattin Aktaş: Merkez Bankası'nın on günde 15 milyar net kayba uğradığını söylemek yanlış olmaz

Yusuf Ziya Cömert: Öcalan DEM'in başına mı geçecek?

Zeynep Aktaş: Altın ve döviz bazlı fonlar portföy dengesi sağlıyor

Recep Genel: Avrupa'da en çok gayrimenkul alan milletler arasında Türkler ön sıralarda

Çiğdem Toker: Şu ana kadar 'terörsüz Türkiye' kavramının demokratik değerleri içerdiğine dair bir emare göremedik

Elif Çakır: Hakikaten de Bahçeli sözünün eri çıktı

Öztin Akgüç: Yabancı sermayenin yararından çok sakıncaları

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×