Selahattin Demirtaş'a 'cumhurbaşkanına hakaret'ten yedi yıla kadar hapis istemi

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’a zincirleme şekilde ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla bir yıl üç aydan yedi yıla kadar hapis cezası istendi.

Selahattin Demirtaş. Fotoğraf: HDP (Arşiv)

Mersin 14’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş katılmadı. Avukatıysa duruşma salonundaydı.

Hakim, Demirtaş’ın Mersin ve Diyarbakır’daki iki konuşmasında ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçunu işlediği gerekçesiyle açılan iki davanın birleştirilmesine karar verdi. Ankara ve Mardin’deki ifadelerine ilişkin dosyaların birleştirme talebiniyse uygun görmedi.

Savcı, esasa ilişkin mütalaasında Demirtaş’a zincirleme şekilde ‘cumhurbaşkanına hakaret’ gerekçesiyle bir yıl üç aydan yedi yıla kadar hapis cezası istedi.

Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlanan müşteki avukatı (Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın) Demirtaş’ın zincirleme şekilde değil her bir eylemi nedeniyle ayrı ayrı cezalandırılmasını istedi.

Hakim beyanların alınmasının ardından eski HDP eş genel başkanının mevcut halinin devamına karar verdi. Ayrıca Demirtaş’a sonraki celseye katılmaması halinde ‘susma hakkını kullandığının kabul edileceğine’ dair ihtarda bulunulmasına karar verip duruşmayı 6 Ocak’a erteledi.

Selahattin Demirtaş için tahliye başvurusu

Abdulkadir Selvi: Selahattin Demirtaş’ın tahliyesi için sayılı günler kaldı

Demirtaş, Erdoğan, Bahçeli ve Öcalan’a seslendi: Lütfen somut adımlar atmaktan vazgeçmeyin

DEM Parti: Demirtaş’ın neden tahliye edilmediğine dair hiçbir açıklama yok