17 aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından istifa eden eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan’ın, İranlı işadamı Rıza Sarraf’tan 700 bin TL’lik saatten başka hediyeler de aldığı ortaya çıktı. Buna göre, yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Sarraf Çağlayan’a, 4 milyon 36 bin liralık ‘pırlanta‘ ve en pahalısı 600 bin avro, en ucuzu 60 bin dolar olmak üzere 4 saat daha almış.
Çağlayan’ın, çeşitli işlerini halletmesi karşılığındaSarraf’tan 115 milyon lirayı bulan rüşvet aldığı öne sürülmüş ve iddialar fezlekeye girmişti. CHP İstanbul milletvekili Ali Özgündüz’ün, Meclis’te oluşturulan komisyonun üyelerinin incelemesine açılan ancak üyelerin örnek ve görüntü almasının yasaklandığı belgelerin bazılarını Cumhuriyet gazetesine açıkladı; o belgelerde şu iddialar yer aldı:
Faura tarihleri belli
* Çağlayan’a, ‘Lida Taş’ isimli firmadan alınan, fatıraya ‘taş’ olarak yansıyan toplam 4 milyon 36 bin dolarlık ‘pırlanta’ hediye edilmiş;
* Saatler “Galeri Y. Saatçi” ve “Galeria S. Y. T.”tan alınmış;
* Saatlerin ödemesi ‘banka havalesi’yle gerçekleştirilmiş;
* Kamuoyuna açıklanan 700 bin liralık saatin dışında 197 bin 630 dolarlık bir saat var;
* Ocak 2013’te alınan 197 bin dolar, şubatta alınmış görünen 71 bin 600 avroluk, 60 bin dolarlık ve 600 bin avroluk saatler var;
* Saatler Rıza Sarraf ve adamlarına fatura edilmiş.
‘Çağlayan hobi olarak koleksiyon yapıyor’
Özgündüz, kendisine gelen bilgi ve belgelere göre fezlekelerde bu iddialaın belgesinin yer aldığını söyleyip, ”Bunlar Rıza Sarraf ve adamlarına fatura edilmiş, rüşvet olarak verilen paralardan düşülmüş, saat olarak verilmiş. Anlaşılan Çağlayan koleksiyon yapıyor, bir bölümünü saat olarak almış. Yani kara para, hayali ihracat aklanması gibi ile ilgili olarak kendisine verilen rüşvetten düşülmüş saatler bunlar” dedi.
AKP yasakladı ama CHP iç komisyon kurdu
Yolsuzluk iddiaları sonrası istifa eden dört eski bakan Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış hakkında yüzlerce sayfa ve 11 klasörden oluşan fezlekeler, AKP’nin yerel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimi öncesindeki oyalama taktikleri sonucunda TBMM Soruşturma Komisyonu’na ancak 5 Eylül’de gelebilmişti.
Ancak AKP’li Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, komisyon üyelerinin belge örneği ve görüntü almasını yasaklayınca CHP, dosyayı başından beri yakından izleyen savcı Özgündüz’ün koordinasyonunda bir ‘iç komisyon’ oluşturdu. Özgündüz önerge sahibi olduğu için komisyona giremese de, üye olan milletvekilleriyle ortak çalışma halinde.