Türkiye’de internet kullanımına ek kısıtlamalar getireceği ve merkezi denetimi sıkılaştıracağı için yoğun tartışmalara yol açan yeni yasal düzenlemeler son halini aldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün iki maddenin yeniden değerlendirilmesi talebiyle onayladığı yeni internet düzenlemeleri Torba Kanun teklifi içerisinde, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Gül’ün istediği değişikliklerle birlikte yasaya ‘sokuşturulmak’ istenen ‘siber güvenlik’ kılıfından da yine Köşk’ten geldiği belirtilen itiraz üzerine vazgeçildi.
Özel hayatın gizliliği
Yasanın önceki haline göre özel hayatın gizliliği maddesinde değişime gidilirken, yeni haline göre TİB’in mahkeme kararı olmadan ‘erişim engelleme’ kararını, daha sonra mahkemeye onaylatması gerekiyor. Yani mahkemeye başvurma ve engellemeyi yargı kararı hâline getirme yükümlülüğü TİB’e yönlendirildi.
Gül’ün değiştirilmesini işaret ettiği yasanın eski halinde ise TİB Başkanı 4 saat içerisinde erişim engelleme kararı veriyor ve mahkemeye itiraz başvurusunu engelleme yapılan sitenin yapmasını öngörülüyordu. Yeni haliyle TİB Başkanı engelleme kararının ardından 24 saat içinde bir sulh ceza hâkimine başvurmak zorunda. Mahkeme de 48 saat içinde erişim engelinin devamına veya kaldırılmasına karar verme yükümlülüğünde olacak.
Soruşturma aşamasında verilen hakim kararı, sulh ceza mahkemeleri tarafından verilecek. Bu karar, birden fazla sulh ceza mahkemesi bulunan yerlerde, HSYK tarafından belirlenen mahkeme tarafından verilecek.
Trafik bilgileri erişimi
TİB’in trafik bilgilerine erişim yetkisi de mahkeme kararına bağlandı. Trafik bilgileri kaydı da taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abonelik bilgilerini içerecek. Trafik bilgileri ancak bir soruşturma veya dava kapsamında adli mercilerin talep etmesi halinde TİB’e teslim edilecek.
‘Siber’ çark
Yasa, Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken AKP bir önergeyle Köşk’ün talepleri arasında olmayan sürpriz bir düzenlemeye gitmiş ve ‘siber güvenlik’ tehdidi gibi durumlarda TİB’e sınırsız bilgi akışı sağlayacak bir madde eklemişti. Dün geç saatlerde kabul edilen yasa metninde bu madde yer almadı.
AKP’nin geri adımında Köşk‘ten gelen yeni itirazın etkili olduğu öğrenildi.