Rusya, Ortodoksların Paskalya Bayramı nedeniyle 11 Nisan’dan (saat 16:00’da başlayacak) 12 Nisan sonuna kadar Ukrayna’da ateşkes ilan etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, daha önce Rusya’yı Paskalya Bayramı nedeniyle ateşkes ilan etmeye çağırmıştı.
Kremlin, Putin’in Ukrayna’da ateşkes kararı aldığı duyurdu.
Açıklamada şöyle dendi:
“Rusya Silahlı Kuvvetleri başkomutanının kararıyla, Ortodoksların Paskalya Bayramı dolayısıyla 11 Nisan yerel saatle 16:00’dan, 12 Nisan sonuna kadar ateşkes ilan edildi.
Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’a bu süre zarfında tüm yönlerdeki askeri eylemleri durdurma emri verildi.”
Açıklamada Rus birliklerinin bu süreçte olası provokasyon ve saldırgan eylemlere hazırlıklı olması gerektiği belirtilirken Ukrayna’nın ateşkese uyacağı umudu paylaşıldı.
Cephe hattında ve sivil yerleşimlerde durum
2022’den bu yana savaşan iki ülke de hafta başından bu yana yoğun saldırıların hedefi. Bu ara, iki ülkenin de nefes almasını sağlayacak.
Son günlerde Ukrayna şehirleri Nikopol’de bir otobüsün dronla hedef alınması sonucu siviller ölmüş, Jitomir’deyse bir kadın evinin yakınına düşen füze nedeniyle yaşamını yitirmişti.
Ukrayna son dönemde Rusya’nın enerji ihracat tesislerine dron saldırılarını artırırken Rusya bu saldırıların sivil konutları da vurduğunu iddia ediyor
Güven sorunu
Ukrayna tarafı, ateşkesin kalıcılığı ve uygulanabilirliği konusunda ciddi çekinceler taşıyor.
Kiev yönetimi, geçmişte Rusya’nın ilan ettiği ‘enerji’ veya ‘Zafer Günü’ ateşkeslerinin yüzlerce kez ihlal edildiğini hatırlatıyor.
Ukrayna’nın öncelikli talebi, işgalin sona ermesi için müzakerelere başlamadan önce tam ve istikrarlı bir ateşkes. Fakat Moskova önce barış anlaşmasının şartlarının kabul edilmesinde ısrar ediyor.
ABD’nin arabuluculuğunda yürütülen müzakere süreciyse Donald Trump’ın odağını Ortadoğu’daki krizlere kaydırması nedeniyle bir süredir beklemede.