Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kamu yayıncılığı yapmakla yükümlü devlet televizyonu TRT 1’de yayınlanan ‘Ramazan Sevinci’ adlı programda Mustafa Aşkar’ın sarf ettiği “Namaz kılmayan hayvandır” sözlerinin ayrımcılık olduğuna kanaat getirdi.

Hürriyet’ten Meltem Özgenç’in haberine göre CHP Milletvekili Candan Yüceer ve RTÜK’ün CHP’li üyesi İsmet Demirdöğen’in başvurusu üzerine Aşkar’ın “Namaz kılmayan hayvandır” sözünün, RTÜK’ün ilgili “Irk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasi ve felsefi düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez” maddesini ihlal ettiğine karar verdi.
Ancak RTÜK’ün yasa gereği TRT’ye para ya da farklı bir ceza yetkisi bulunmadığı için uygulama kararını başbakanlığa bildirecek. Başbakanlık isteği doğrultusunda bu kararı gerekçe göstererek programın yapımcısı, sunucusu, koordinatörü, yöneticisi ya da TRT Genel Müdürü hakkında idari işlem başlatabilir.
Ne olmuştu?
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aşkar, ‘Ramazan Sevinci’ adlı programda, “Ayette de bunu söylüyor, ağır gelmesin. Namazı hayvanlar kılmaz, namaz kılmayan da hayvandır” demişti.
Aşkar daha önce ifadelerinin yanlış anlaşıldığını söyleyerek özür dilemiş, avukat Cemal Yücel, ‘halkın bir kesimini aşağılama’ ve ‘hakaret’ iddiasıyla Aşkar hakkında suç duyurusundabulunmuştu.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise söz konusu ifadeyi kınamadığı gibi eleştirel bir ifade de kullanmazken, kişisel görüş belirtmenin uygun olmayacağını söylemekle yetinmişti.
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Dinimizde namazın yeri, önemi ve değeri herkesçe bilinmektedir. Ancak insanların inanç ve ibadet özgürlükleri hedef alınarak tezyif ve tahkir edilmesi asla kabul edilemez” denilmişti.
Başbakan Binali Yıldırım da Aşkar’a “Halt etmiş” derken, kullanılan ifadeleri “Zırva” olarak nitelemişti.
Aşkar son olarak, tepkiler üzerine “İslam’da daha ağırları var” diyerek kendini savunmuştu.