Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yayın yapan Diyalog TV’nin Türksat uydusundaki yayınlarını durdurma kararı aldı.

Diyalog TV’yi bünyesinde barındıran Diyalog Medya’nın genel yayın yönetmeni Reşat Akar, TV kanalının 4 Kasım 2014’te kurulduğunu hatırlattı.
Akar, kanalın lisansının KKTC Yayın Yüksek Kurulu (YYK) tarafından verildiğini, bu lisansın devam ettiğini, iptal olmadığını ifade etti.
Akar şöyle devam etti: “Yayınlarımızı Türkiye üzerinden, Türksat üzerinden yaptığımız için Türksat RTÜK’ün verdiği kararlara göre hareket ediyor. RTÜK, KKTC Yayın Yüksek Kurulu’nu tamamen devre dışı bırakarak bugün (30 Nisan) Diyalog TV’nin uydu yayınlarını durdurma kararı almıştır.”
‘Bazı ifadeler Erdoğan’a hakaret niteliği taşıyor’
AA’da yer alan habere göre RTÜK, kanalda yayınlanan ‘Dünyaya bakış’ programında, Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) kurucu genel başkanı Besim Tibuk’un bazı ifadelerinin ‘Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret niteliği taşıdığına ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına ve bölünmez bütünlüğüne zarar verdiğine’ hükmetti.
Haberde RTÜK’ün ‘6112 sayılı kanunun 29’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasına aykırı şekilde izinsiz ve lisanssız şekilde Türkiye aleyhinde yapılan programlar nedeniyle yayın hizmetleri iletimini durdurduğu’ belirtildi.
KKTC cumhurbaşkanından tepki
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Facebook sayfasından yayınladığı açıklamasında şunları kaydetti:
“Diyalog TV yayınlarının RTÜK kararı ile uydudan engellenmesi hepimizi bir kez daha düşündürmelidir:
1- Medya ortamlarında özellikle son dönemlerde en ağır ve düzeysiz saldırılara hedef yapılan kişi herhalde benden başkası değildir. Söz konusu kanal ve engellemeye neden olduğu söylenen kişinin bana yönelik eleştirel söylemleri de herkesçe bilinmektedir.
2- Ancak bu durum demokrasi ve ifade özgürlüğünün temel ilkelerinden sapmamızı gerektirmez. Eğer gerçekten hakaret sözkonusu ise elbette bu onaylanamaz; ne var ki bir programda birisinin sarfettiği söz, bir kanalın tümüyle uydudan engellenmesi sonucunu doğurmamalı.
3- Bu konu bizdeki Yüksek Yayın Kurulunun konumunu; bu kurulun RTÜK ile olan ilişkilerini yeniden düşünmemizin gerekliliğini de ortaya koymaktadır.
4- Bundan sonraki süreçte Türkiye kurumları ile her düzeyde çok daha sağlıklı ilişkilerin kurulması, bu ilişkilerin yeniden tanımlanması ve bunun açık yüreklilikle yapılması zorunludur. Bu yaşamsal konu, ‘Türkiye düşmanlığı’ yakıştırmasının ardına saklanarak geçiştirilmemelidir.”
‘Bize bilgi verilmeliydi’
Bayrak Radyo Televizyon’da (BRT) yer alan habere göre, yazılı açıklama yayınlayan Yayın Yüksek Kurulu Başkanı Olgun Üstün, RTÜK’ün kendilerine önceden bilgi vermesi gerektiğine inandıklarını dile getirdi.
Türksat’ta yayın yapan kanallar hakkında RTÜK yasası uygulandığı dile getirilen açıklamada, söz konusu yayının kendileri tarafından da inceleneceği belirtildi.
Açıklamada, “Ancak anılan kararın bedelini, çalışanların ödeyecek olması, özellikle böylesi bir günde bizleri derinden üzmektedir” dendi.