Reyhanlı’da 53 yurttaşın yaşamını yitirdiği bombalı saldırıya ilişkin davanın ‘gözlerden kaçırılan’ ilk duruşması Adana Adliyesi’nde görüldü. Mahkeme ara kararında,15 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verirken, bir sonraki duruşmayı 13 Mayıs’a erteledi.
Yer yokluğu gerekçe gösterilerek yakınlarını yitirenlerin ve basının alınmadığı duruşmada, mahkeme heyeti üyesi bir hakim geleneği bozmayarak ‘uyuyakaldı’. Sanıkların sorgusunda, bombalamanın nasıl gerçekleştiğine, saldırının arkasındaki örgüte dair tek bir soru sorulmadı.
Soranlara ‘KCK davası’ denildi
11 Mayıs 2013’te gerçekleşen Reyhanlı saldırısında yaşamını yitirenlerden Oğulcan Tuna’nın avukatı Deniz Özbilgin, sendika.org’a yaptığı açıklamada salona geldiklerinde davanın basından gizlendiğini anladıklarını, tembihlendiği anlaşılan adliye görevlilerinin de davayı soranlara “KCK davası” diye yanıltıcı yanıt verdiklerini aktardı.
Yerel basına duruşma tarihi 12 Şubat olarak bildirilmiş
“Aileler içeri alınmadı, doğrudan sanık ifadelerine geçildi, usul yerle bir” diyen Özbilgin, duruşma tarihinin de kamuoyundan gizlenmeye çalışıldığını anladıklarını aktardı: “Twitter’dan geçtiğim mesajlar üzerine bazı avukat arkadaşlar benimle iletişime geçti. Sonra anladık ki yerel basına duruşma tarihi 12 Şubat olarak bildirilmiş. Kimi basın kuruluşları ve avukat örgütlerine de ‘duruşma 13 Şubat’ta’ diye yanıltıcı bilgi verilmiş.”
Sanıklara ‘örgüt’ sorulmadı
Toplam 33 sanığın yargılandığı davada bugün yalnızca 15 tutuklu sanıktan 12’si dinlendi. Sanıklara, saldırının nasıl finanse edildiğine, bombaların nereden nasıl getirildiğine, eylemin arkasındaki örgüte ilişkin tek bir soru bile sorulmazken, Oğulcan Tuna’nın avukatlarından Hatice Can, “İfadeler bitince eksikliklerle ilgili beyan vereceğiz. İhbara rağmen işlem yapmayanlar hakkında soruşturma var mı, araştırılsın” dedi.
Garip ama gerçek: Sanık avukatları mağdur avukatlarının talebine katıldı
Duruşmada sanık avukatları da mağdur Tuna’nın vekilinin talebine katılarak, “Garip ama gerçek, mağdur katılan vekillerine katılıyoruz, eksik soruşturma var” dedi.
Sanıklardan Nasır Eskiocak’ın avukatı ise sanık ifadelerinin ‘radikal İslamcılar’ın eliyle işkence altında alındığını iddia etti ve işkencenin belgelenmesi için Eskiocak’ın Adli Tıp’a sevkini istedi.
Uyuyan hakim: Bir adalet geleneği
Basının ‘yer yokluğu’ gerekçe gösterilerek alınmadığı duruşmada yaşanaları twitter üzerinden duyuran avukat Deniz Özbilgin, mahkeme üeyeti üyesi bir hakimin, duruşma salonunda ‘uyuyakaldığını’, Mahkeme Başkanı’nın uyarısı sonrasında uyanarak davaya döndüğünü aktardı.