• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Resmen açıklandı: Türkiye ve AB anlaştı

18/03/2016 18:07

 

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye, mülteci anlaşması müzakerelerinde bir taslak üzerinde anlaştı. Bir AB yetkilisi, anlaşmanın ‘20 Mart’tan itibaren’ yürürlüğe gireceğini söyledi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk de tarafların anlaşmaya vardığını duyurdu.

Fotoğraf: Reuters

Fotoğraf: Reuters


Tusk, “Türkiye ve AB arasında anlaşmaya varıldı. taraflar mülteci eylem planını kabul etti” diye konuştu.

Anlaşma gereği, Türkiye kendi toprakları üzerinden Avrupa’ya geçen tüm mültecileri geri alacak. Türkiye’nin mülteci olarak kayıt altına aldığı her bir birey için, AB ülkeleri de bir Suriyeli mülteci kabul edecek.

Türk bir yetkilinin verdiği bilgiye göre Türkiye mültecileri 4 Nisan’dan itibaren kayıt altına almaya başlayacak, Avrupa’nın kayıtlı mülteci kabulü süreci de eşzamanlı olarak başlayacak.

Türkiye anlaşma karşılığında ayrıca maddi yardım, Avrupa’ya vizesiz seyahat için kolaylık ve üyelik müzakerelerinde ilerleme talep etmişti.

Tusk’un açıklaması öncesi gelen haberler şöyleydi:

Olumlu mesajlar

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker bugün bir anlaşmaya varılacağını söylerken, Çek Başbakan Bohuslav Sobotka da attığı tweet’te, birlik içinde anlaşmaya varmak için güçlü bir irade olduğunu belirtti. Finlandiya Başbakanı Juha Sipila da anlaşmanın sağlandığına dair bir tweet paylaştı.

Görüşmelerde neler yaşandı?

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, bu sabah saatlerinde AB liderlerinin dün üzerinde uzlaştıkları taslağı görüşmek üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Brüksel’deki zirvede bir araya gelmişti.

Zirve başlamadan önce konunun tarafları ve uzmanlar bir uzlaşmaya varılması konusunda umutsuzdu. Ancak gelen haberlere göre, liderler taslak üzerinde uzlaştı ve Donald Tusk taslağın üyeler tarafından değiştirilmeden onaylanmasını salık verdi.

A Syrian refugee protests on railway tracks demanding the opening of the borders, at a makeshift camp at the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni, Greece, March 18, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis TPX IMAGES OF THE DAY

Suriyeli bir mülteci tren rayları üzerinde Yunanistan’dan Makedonya’ya geçmelerini sağlayacak sınırın kapatılmasını protesto ediyor. Fotoğraf: Reuters/Alkis Konstantinidis

Kıbrıs ‘Evet’ dedi, 33’üncü fasıl müzakereye açılacak

Taslak gündeme geldiğinden beri uygulanmasında karşılaşılabilecek yasal engeller ve Türkiye’ye AB üyelik müzakerelerinde tanınacak ayrıcalıklar nedeniyle uzun tartışmalara neden olmuştu. Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye’ye ülkenin tanınması şartını kabul etmeden müzakerelerde yeni başlıklar açılması sözü verilmesi halinde anlaşmayı veto hakkını kullanacağını duyurmuştu.

Ancak Reuters, bir AB diplomatına dayanarak ulaştığı bilgilere göre Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, diğer birlik liderlerine anlaşma taslağının son halini kabul ettiğini söylemişti.

Bir başka kaynak da Davutoğlu’nun 28 liderin üzerinde uzlaşılan taslağı kabul edeceğine dair işaretler olduğunu aktarmıştı.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nden bir yetkili ise, Kıbrıs’ın anlaşmaya sıcak bakmasının nedeninin, açılması planlanan faslın, Lefkoşa’nın engellediği beş fasıldan biri olmaması olduğunu söylemişti. AB’den bir yetkili de açılacak faslın bütçe ve finans hakkındaki 33’üncü fasıl olduğunu söylemişti. AB diğer başlıkların açılması için hazırlıkları da hızlandıracak.

Maddi kaynak ve vize serbestisinde ilerleme

AB daha önce söz verilen 3 milyar avroya ilaveten, daha fazla fonun mültecilerin şartlarının iyileştirilmesinde kullanılmak üzere Türkiye’ye aktarılmasında da anlaştı.

Ankara AB’nin şart koştuğu 72 koşulu yerine getirdiği takdirde haziran ayı itibarıyla talep edilen vize serbestisi de sağlanacak.

Yasal sorunların çözümü belirsiz

Mülteci akımı başladığından beri 1 milyondan fazla insan Avrupa’ya ulaşmak için yola çıktı. AB yasal koşullardan ötürü mültecileri geri göndermek konusunda çaresizdi. Anlaşma bu açıdan Avrupa’nın arzularıyla örtüşüyor, ancak uygulamayla ilgili uluslararası yasal sorunların nasıl çözüleceği belli değil.

Davutoğlu görüşmelerden önce mültecilere yardım etmek konusunda AB ile aynı amaçta olduklarını söylemişti.

AB’nin Türkiye’ye önereceği mülteci planı hazır: Üyelik müzakerelerinde kolaylık yok

‘Kayseri pazarlığı iyi oldu’ diyen Davutoğlu: Biz para pazarlığı yapmadık

Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde yeni fasılların açılmasına taş koydu

Yunanistan ile Makedonya arasında sıkışan mülteciler canları pahasına sınırı zorluyor

Seçmenden Merkel’e ihtar: Mülteci gelirse sen gidersin

Mülteci pazarlığında Türkiye’nin teklifine AB liderlerinden ‘henüz’ onay çıkmadı

AB çıtayı yükseltti: Türkiye’den gelen mülteci sayısında sıfırı görmeliyiz

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

İsrail hava yolları, İran'ın misillemesi nedeniyle yolcu uçaklarını tahliye ediyor

İsrail hava yolları, İran’ın misillemesi nedeniyle Ben Gurion Havalimanı’ndaki yolcu uçaklarını tahliye ediyor.

ABD, Irak'taki Şii milis gruplarından 'Kataib-i İmam Ali'yi yaptırım listesine aldı

ABD Hazine Bakanlığı, Irak’taki Şii milis gruplarından ‘Kataib-i İmam Ali’yi yaptırım listesine aldı.

İsrail'in İran'a saldırısı: Petrol fiyatları beş ayın en yüksek seviyesine çıktı

İsrail’in İran’a saldırısının ardından petrol fiyatları yaklaşık beş ayın en yüksek seviyesine çıktı.

İstanbul'da 949 gözaltı

İstanbul’da asayiş uygulamalarında 949 kişi gözaltına alındı.

İsrail'in İran'a saldırısı: Altısı nükleer bilimci 14 ölü, 57 yaralı

İsrail’in İran’a saldırılarında ilk belirlemelere göre altısı nükleer bilimci 14 kişi öldü, 57 kişi yaralandı.

İngiliz akademisyen Stephenson hakkında sınırdışı edilme kararı bulunmadığı ortaya çıktı
Başkent teyakkuzda: AVM'lerde artık polisler de görev yapacak

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 782 gündür hapiste

YAZARLAR

Dere Sokak Üçlemesi, 'Körfez'le sona eriyor

Behzat Şahin

Yanlış 'tarafında' bu ısrar acep nedendir?

Mustafa Dağıstanlı

Mutluluk pazarlama

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Eşitlik korkusu ve 12 Eylül darbesinin büyük zaferi

Murat Sevinç

Bağıran lüks, suskun zarafet

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Halayda kiminlesin?

Ayhan Tinin

İlhan Şeşen'i üne kavuşturan aşkı: Bir adam, iki kadın ve 'ellerimde çiçekler'

Meşerret Şerbetçi

GÜNÜN 11’İ

Fehmi Koru: Sınırlarımızda yeni bir savaş çıkabilir…

Abbas Güçlü: Gençlerimiz mutsuz hem de çok mutsuz

Fikret Başkaya: Bireyler borçlu, aileler borçlu, belediyeler borçlu, şirketler borçlu, devletler borçlu…

Esfender Korkmaz: Türkiye yüksek teknoloji üretmezse, dış açıklardan kurtulamaz

Abdulkadir Selvi: Trump, İran'ı vurmak için vize isteyen Netanyahu'ya, 'Makul ol Bibi' demişti

Murat Muratoğlu: Mehmet Şimşek ne yapmaya çalışıyor gerçekten?

Mustafa Mutlu: İsrail'in arkasında ABD var

Zülal Kalkandelen: VELA, Mersin Limanı'ndan kolayca ayrıldı

Yalçın Karatepe: Raflarda ithalat, tarlada iflas, hanede açlık varken neyin büyümesi bu?

Çiğdem Toker: Milletin canı burnundayken Şimşek'in 'program çalışıyor' ezberi ziyadesiyle sıktı

Zeynep Aktaş: Son bilançolara göre Koç Holding'in esas faaliyet kârı yıllıklandırılmış verilerle yüzde 79 azaldı

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×