TBMM Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı’nın Almanya’da havalimanında bir saat bekletilmesine ‘misilleme’ olarak Türkiye de Alman diplomatları ‘bekletmeye’ başladı.
Misilleme sinyali Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan gelmişti.
Almanya’da pasaportunu çaldıran Bahçekapılı, Türkiye’ye dönmek için geçici pasaport çıkarmış, ancak Alman polisi, geçici pasaportunda sorun olduğunu belirterek, Bahçekapılı ve beraberindekileri havalimanındaki karakolda alıkoymuştu. Alman polisi Bahçekapılı’nın yanında milletvekili olduğunu gösteren bir belge olmadığı için kısa süreyle bekletildiğini açıklamıştı.
Misilleme başladı
Misilleme amaçlı uygulama kapsamında hem hem çıkış hem giriş yapan Alman diplomatlar ‘bekletiliyor.’
AA’nın haberine göre Alman diplomatların giriş ve çıkışlarına, ‘ayrıntılı inceleme ve araştırma’ yapıldıktan sonra izin veriliyor.
DHA’nın haberinde bakanlıktan gelen talimat uyarınca kontrol noktasında bekletilen Alman diplomatların yaklaşık bir saat süren sorgulama sonrası Türkiye’ye girebildiği belirtildi.
İHA’nın haberine göre aynı muamele Türkiye’den ayrılan diplomatlara da yapılıyor. Bu nedenle şu ana kadar dört Alman diplomat uçağını kaçırdı.
‘Aynısını yapmak gerekmez mi?’
Erdoğan, Bahçekapılı’nın alıkonmasına şöyle tepki göstermişti: “Alıyorlar, saatlerce bekletiyorlar. Ya sen teröristi alıyorsun ülkende ağırlıyorsun, misafir ediyorsun. Ama bu ülkenin TBMM başkan yardımcısını ve heyetini orada, kapıda saatlerce bekletiyorsun. Şimdi bunlara da aynısını yapman gerekmez mi? Ondan sonra Erdoğan oluyor diktatör, ya sen benim TBMM başkan yardımcıma bu tür bir yanlışı yaparsan, benim buna karşılık aynısını yapmam lazım.”
Alman polisinden Bahçekapılı açıklaması: Rutin uygulama; kötü muamele, gözaltı yok
Bahçekapılı’ya göre ‘Türkiye yerli duruş sergilediği için’ Almanya kendisini alıkoydu
Erdoğan, Bahçekapılı’ya ‘sahip çıktı’: Sonra ben diktatör oluyorum