Alman polisi, Meclis Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı’nın havaalanında rutin uygulamaya tabi tutulduğunu, kötü muamele veya gözaltının söz konusu olmadığını açıkladı.
Almanya’da pasaportunu çaldıran Bahçekapılı, Türkiye’ye dönmek için geçici pasaport çıkarmıştı. Ancak Alman polisi, geçici pasaportta sorun olduğu belirterek, Bahçekapılı ve beraberindekileri havalimanındaki polis karakolunda alıkoymuştu.
‘Pasaportunda Almanya vizesine dair bilgi yoktu’
Deutsche Welle’ye konuşan Başkomiser Jens Flören, yapılanın rutin bir incelemeden ibaret olduğunu, Bahçekapılı’nın kesinlikle gözaltına alınmadığını aktardı.
Bahçekapılı’nın geçici pasaportunda Almanya vizesine dair herhangi bir bilginin bulunmadığını belirten Flören şu bilgileri verdi: “Kendisi polis memurlarına TBMM başkan vekili olduğu ve diplomatik pasaport taşıdığı bilgisini vermiş ancak bu bilgileri kanıtlayacak bir belge sunamadığı için polisler kendisinden havaalanındaki en yakın polis merkezine gelmesini rica etmiş.”
Polis merkezinde memurların büyükelçilikle irtibata geçtiğini söyleyen başkomiser, “Büyükelçilik de söz konusu vakada yardımcı olarak Bahçekapılı’nın diplomatik pasaport taşıdığını doğrulamış. Bu onaylamanın ardından polis memurları kendisinin seyahat etmesine izin vermiş” diye konuştu.
‘Herkes için geçerli’
Bahçekapılı’nın kesinlikle gözaltına alınmadığını ve kötü muameleye maruz kalmadığını söyleyen Flören şöyle devam etti: “Bu tamamen rutin bir olay. Bir kişi sınıra gelerek diplomatik pasaportunun olduğunu söyler ve bunu polislere ispat edemezse, yani yanında gerekli resmi belgeler bulunmazsa, polisler de bu kişiye inanmaz. Doğal olarak incelemek, denetlemek zorundalar. Büyükelçilik onaylar onaylamaz, şahsın seyahatine de hemen izin verilmiştir. Şahıs diplomatik statüye sahip olduğunu kanıtlayabilseydi, zaten böyle bir olay da yaşanmazdı. Bu rutin denetleme sadece bu şahıs için değil, herkes için geçerlidir.”
‘Milli ve yerli duruşa tepki…’
Bahçekapılı, konuya ilişkin açıklamasında, polis tarafından bir saat boyunca alıkonulduğunu belirterek, şunları söylemişti: “Beni havaalanının karakoluna götürdüler. Yurda kaçak giriş gibi olan insanların arasında ayakta bekletildim, kendimi tanıttığım halde. Türkiye yükselen bir güç, bağımsızlığı korumak ve geleceğini bağımsız bir şekilde kurmak isteyen bir ülke halinde. Kendi ayakları, kendi dinamizmiyle küresel dünyada yer alıyor ve küresel güçlere karşı milli ve yerli bir duruş gösteriyor. Sanırım buna tepki gösteriyorlar.”
‘Aynısını yapmak gerekmez mi?’
‘Ak Saray’da gelenekselleşen Muhtarlar Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da konuyu ilişkilerin gerildiği Avrupa Birliği’ne getirip Bahçekapılı’nın yaşadığı olayı şöyle yorumlamıştı: “Ya sen teröristi alıyorsun ülkende ağırlıyorsun, misafir ediyorsun. Ama bu ülkenin TBMM başkan yardımcısını ve heyetini orada, kapıda saatlerce bekletiyorsun. Şimdi bunlara da aynısını yapman gerekmez mi? Ondan sonra Erdoğan oluyor diktatör… Ya sen benim TBMM başkan yardımcıma bu tür bir yanlışı yaparsan, benim buna karşılık aynısını yapmam, misliyle karşılık vermem lazım.”
Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann bugün konuyla ilgili dışişleri bakanlığına çağrılarak Türkiye’nin tepkisi dile getirilmişti.