Tek kullanımlık bazı plastik ürünlerin kısıtlanacağı, uygulamanın 1 Eylül’den itibaren kademeli şekilde başlayacağı bildirildi.

Anadolu Ajansı (AA), dün hükümetin plastik çatal, bıçak, tabak, pipet ve kulak pamuğu gibi tek kullanımlık ürünleri yıl sonunda yasaklamayı hedeflediğini, gerekçeninse ‘plastik kirliliğini azaltmak’ olduğunu yazmıştı.
Bugün ajansa konuşan Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan “Burada amaç tüm plastik ürünleri yasaklamak değil, geri dönüştürülemeyen ve çevre kirliliği oluşturan tek kullanımlık ürünlerin kullanımını kısıtlamak” dedi.
Turan şöyle devam etti:
“Yönetmelik çalışması son aşamaya geldi. Bu ürünlerin doğada çözünmesi uzun yıllar alıyor, özellikle geri dönüştürülemeyen türler, ekosistem üzerinde ciddi risk oluşturuyor.
Yönetmelik taslağı ilgili kurum ve kuruluşlarla, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin görüşüne açıldı. Değerlendirme sürecinin ardından kapsam ve uygulama takvimine ilişkin gerekli düzenlemeler yapılabilir.
Bazı ürünlerde kısıtlamaları 1 Eylül’den itibaren, bazı ürünlerdeyse 2027’nin başından itibaren uygulamayı planlıyoruz.
Tek kullanımlık plastiklerin yerine geri dönüştürülebilir veya biyobozunur alternatif ürünler kullanılabilecek. Kağıt, ahşap ve bambu gibi doğa dostu malzemelerden üretilen ürünler alternatif.”