Ankara, Rusya’nın IŞİD’lilerin Türkiye topraklarını kullanarak çaldığı tarihi eserler üzerinden kâr ettiği iddiasını inceleyeceğini bildirdi. Ancak suçlama peşinen ‘siyasi amaçlı’ diye nitelendi.

Fotoğraf: Reuters
Rusya’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Vitaly Çurkin, çarşamba günü BM Güvenlik Konseyi’ne yazdığı bir mektupta örgütün yasadışı ticaretten yıllık 150-200 milyon dolar kazandığını belirtmişti.
Türk dışişlerinden bir yetkili, “Rus medyasında yer alan ve Rus yetkililerin BM’de gündeme getirdikleri iddialar her ne kadar siyasi amaçlı ve propaganda olsa da inceleniyor” dedi.
“Türkiye, tarihi varlıkların Suriye’den çıkarılması ve pazarlanmasını engellemek için gerekli bütün önlemleri aldı” diyen yetkili, bulguların UNESCO’ya gönderildiğini ekledi.
İkili ilişkiler, Türkiye’nin Suriye sınırında geçtiğimiz kasım ayında bir Rus savaş uçağını vurarak düşürmesinin ardından bozulmuş, Moskova Türkiye’ye dönük ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Rusya Türkiye’yi IŞİD’den petrol alarak örgütü desteklemekle de itham ediyor, Ankara ise suçlamayı reddediyor.
‘Kaçakçılığın merkezi Antep’
Çurkin, IŞİD tarafından kaçırılan kültürel varlıkların merkezinin Gaziantep olduğunu da belirtti. İddiaya göre yağmalanan eserler, yasadışı gruplar tarafından sahte dokümanların hazırlandığı İzmir, Mersin ve Antalya’ya gönderildi.
Türk yetkili ise “Türkiye insanlığın ortak mirası olan kültürel varlıkları korumak ve gelecek nesillere aktarabilmek için elinden gelen her şeyi yapacak” dedi.